SEMİNERLER

Mûsikî Üzerinden Medeniyet Okumaları

Yalçın Çetinkaya

Bu seminerde, müziğin dünyanın belli başlı bütün kültür ve medeniyet daireleri içinde bir ilim ve sanat olarak ortaya çıktığı ve tespit edildiği dönemlerden günümüze kadar geçirdiği evreler, elde edilen örnekler dinletilmek suretiyle gerçekleştirilecektir.

Bugün antikten moderne bütün medeniyetlerin müzikleri ve bu müzikler etrafında oluşmuş müzik düşünceleri hakkında epey malumat sahibi olduğumuz söylenebilir. Uzak Doğu’da Konfüçyanizm’in müzik hakkındaki düşünceleri, Antik Yunan’da müzik ve müzik düşüncesi, Hıristiyan dünyasında müzik-kilise ilişkisi ve bu ilişkinin ortaya çıkardığı müzik tarzı ve düşüncesi, İslam medeniyetinde müziğin taşıdığı anlam, müzik tarzı ve düşüncesi, seminerde ele alınacak başlıca konulardır. Seminerde, özellikle Batı ve İslam dünyasına ait müzik ve müzik düşünceleri de, tarihsel süreç ayrıntılı bir şekilde örneklerle anlatılarak aktarılacaktır.

Bir tür “mukayeseli müzik tarihi” bilgileri de ihtiva edecek olan seminerde katılımcıların, tarihten günümüze Batı ve İslam müzikleri hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olunacaktır.

İslam medeniyeti içerisinde müziğe en fazla önem veren ve onu bütün medeniyetler içinde en anlamlı bir muhteviyatla tanımlayan tasavvufun müzik düşüncesi, tarzı ve uygulamaları hakkında özellikle ayrıntılı bilgiler verilecek, tasavvuf müziğine ait en önemli eserler seminer kapsamında katılımcılara dinletilecektir.

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
Karagöz Salonu 9.03.2013 11:15 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 16.03.2013 11:15 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 23.03.2013 11:15 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 30.03.2013 11:15 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 6.04.2013 11:15 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 13.04.2013 11:15 1 Yalçın Çetinkaya

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.