SEMİNERLER

Felsefe ve Beyin Bilimleri

Eyüp Süzgün

İnsan söz konusu olduğunda, genellikle ikili bir doğanın varlığından söz edilir: Bir tarafta, ‘deneyim’ olarak adlandırılan maddi olmayan psikolojik nitelikler yer alırken; diğer tarafta ise maddi bedensel yapı bulunur. Bugüne kadar yapılan felsefi çalışmaların büyük bir kısmı deneyimin doğasını açıklığa kavuşturmaya hasredilmiştir. Bilinç ve benlik gibi önemli kadim felsefî meseleleri de içinde barındıran ‘deneyim sorunu’ bugün artık bilimsel çalışmaların ana konusunu teşkil etmektedir. Bu dönüşümdeki en büyük pay ise, hiç şüphesiz, beyin bilimleri olarak da adlandırılan nörobilimlere aittir.

Yirminci yüzyılın ikinci yarısında yaşanan Bilişsel Devrim ve ardından nöroteknolojilerde meydana gelen gelişmelerle birlikte artan nörobilimsel çalışmalar, diğer disiplinlerin, özellikle de felsefenin alanını giderek tahakküm altına almaya başlamıştır. Bunun en önemli göstergesi ise, nörobilimcilerin, beyindeki sinirsel mimari tamamen anlaşıldığında deneyim sorununun da çözüme kavuşturulacağı yönündeki kesin inancıdır. Böylece, mekanistik doğa anlayışı içine oturmayan son kale de düşürülmüş olacak ve deneyim dahil her şey, altta yatan mekanizmaları keşfedilerek açıklanmış olacaktır.

Felsefe ile beyin bilimleri arasında önemli bir yakınlaşmanın ya da karşılaşmanın yaşandığı bu yeni durum, bilimsel ve felsefi çalışmaların doğası hakkında yeniden düşünmemizi zorunlu kılmaktadır. Deneyim sorununu merkeze alarak felsefe ve beyin bilimleri arasındaki ilişkinin ele alınacağı bu seminerde, söz konusu yakınlaşmanın tarihsel arkaplanına, mevcut durumuna ve gelecekte ne gibi muhtemel sonuçlar doğuracağına değinilmeye çalışılacaktır.

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
ADNAN BÜYÜKDENİZ 18.10.2014 13:45 1 Eyüp Süzgün
ADNAN BÜYÜKDENİZ 25.10.2014 13:45 1 Eyüp Süzgün
ADNAN BÜYÜKDENİZ 1.11.2014 13:45 1 Eyüp Süzgün
ADNAN BÜYÜKDENİZ 8.11.2014 13:45 1 Eyüp Süzgün
ADNAN BÜYÜKDENİZ 15.11.2014 13:45 1 Eyüp Süzgün
ADNAN BÜYÜKDENİZ 22.11.2014 13:45 1 Eyüp Süzgün

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.