SEMİNERLER

Çağdaş Felsefede Dile Dönüş

Ahmet Ayhan Çitil

Dili felsefenin merkezine yerleştiren ve analitik veya semantik gelenek olarak anılan felsefe yapma biçimi 19. yüzyılın sonlarından itibaren Avusturya ve Almanya’daki bir grup felsefecinin çabalarıyla şekil almış ve başta İngiltere ve daha sonra ABD olmak üzere İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın kabul görmüştür. Zaman içerisinde tüm dünyada, Kıta Felsefesi’nin dışında hâkim felsefe yapma biçimi olarak kendisini göstermiştir.  Bu geleneğin hazırlayıcılarını anlamak için 19.  yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında yaşanan bazı gelişmelere, özellikle de Kantçı felsefeye yöneltilen eleştirilere bakmak gerekmektedir. Kant’ın önerdiği metafizik de dâhil olmak üzere tüm metafiziksel düşünüş biçimlerini ortadan kaldırmayı hedefleyen bir felsefî çerçevenin oluşturulması, söz konusu geleneğin temel çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu süreçte belirleyici iki farklı çıkış noktasından söz edilebilir. Bunlardan birincisi Darwin’in evrim kuramını esas alan ve insanı doğayla etkileşimi içerisinde doğalcı bir çerçevede düşünen pragmatik felsefe anlayışıdır. İkincisi ise matematiğin temelleri konusunda yürütülen ve dilin olanakları içerisinde a priori olanı çözümlemeye çalışan bir başka anlayıştır. Seminer, Kant’ın sentetik a priori yargılara ilişkin görüşleri ile ilgili bir girişten sonra bu çizgilerden ikincisine odaklanmaktadır.

 

1.  Hafta: Kant ve sentetik a priori yargılar

2.  Hafta: Euklidesçi olmayan geometriler ve
               Kantçı felsefe bakımından sonuçları

3.  Hafta: Frege ve aritmetiği mantığa indirgeme projesi

4.  Hafta: Frege ve anlam–gönderim ayrımı

5.  Hafta: Russell ve belirli betimleyiciler kuramı

6.  Hafta: Kripke ve doğrudan gönderim kuramı

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
Mavi Salon 5.03.2016 11:15 1 Ahmet Ayhan Çitil
Mavi Salon 12.03.2016 11:15 1 Ahmet Ayhan Çitil
Mavi Salon 19.03.2016 11:15 1 Ahmet Ayhan Çitil Telafi Semineri 16.04.2016 tarihinde saat: 11.15'e Mavi Salonda yapılmıştır. Yoklamada işaret yok.
Mavi Salon 26.03.2016 11:15 1 Ahmet Ayhan Çitil
Mavi Salon 2.04.2016 11:15 1 Ahmet Ayhan Çitil
Mavi Salon 9.04.2016 11:15 1 Ahmet Ayhan Çitil

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.