SEMİNERLER

İslam Düşüncesi ve Siyaset: Fıkıh, Tasavvuf, Hadis

A. Taha İmamoğlu, Özgür Kavak, Özkan Öztürk

Bu seminer, İslamî ilimlerin siyasî düşünce açısından ehemmiyeti meselesine odaklanacaktır. Bu çerçevede özellikle fıkıh, tasavvuf ve hadis ilimlerinin siyasetle ilişkisine temas edilecektir.

İlk olarak fıkıh-siyaset ilişkisi bakımından öne çıkan konu başlıkları Ahkâm-ı Sultaniyye, Siyaset-i Şerîyye, Hisbegibi alt türlerin yanında standart fıkıh eserlerine de değinilecek; fıkıh ilmi açısından devletin gerekliliği, devlet başkanını seçme usulleri, hakları ve vazifeleri bakımından devlet başkanı ve raiyye tasavvuruna dair meseleler ele alınacaktır.

İkinci bölümde Osmanlı öncesinden devralınan vahdet-i vücûdnazariyesinin metafizik-kozmolojik sisteminin, ilâhî isimler ve insân-ı kâmilteorisi bağlamında sûfî müelliflerce devlet ve siyasetin varlık alanına nasıl uyarlandığı ele alınacaktır. Sûfî siyâset geleneği ve özellikle de Osmanlı’da öne çıkan tasavvuf-siyâset üzerine yapılan çalışmalar hakkında bir literatür incelemesinin yanında, sûfî siyâseti müdevven bir ilim olarak kurmaya yönelik tasavvurun temel argümanları da incelenecektir.

Hadis edebiyatında siyasi muhtevaya sahip bölümlerin kısaca anlatılacağı seminerin üçüncü bölümünde altı sahih hadis kitabı olarak bilinen Kütüb-i Sitte’nin içerisinde yalnızca niçin Müslim’in es-Sahîh’inde “imâre” bölümünün bulunduğu diğer hadis eserleriyle karşılaştırılarak ortaya konulacaktır.

 

1.  Hafta: İslam Siyaset Düşüncesine Giriş ve
     Fıkıh-Siyaset İlişkisi

2.  Hafta: Siyasî-Fıkhî Hükümler

3.  Hafta: Tasavvuf-Siyaset İlişkisi

4.  Hafta: Sûfî Siyaset Tasavvuru

5.  Hafta: Hadis-Siyaset İlişkisi

6.  Hafta: Hadis Kaynaklarında Siyaset

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
Vefa Salonu 5.03.2016 16:15 1 Özgür Kavak
Vefa Salonu 12.03.2016 16:15 1 Özgür Kavak
Vefa Salonu 19.03.2016 16:15 1 Özkan Öztürk
Vefa Salonu 26.03.2016 16:15 1 Özkan Öztürk
Vefa Salonu 2.04.2016 16:15 1 A. Taha İmamoğlu
Vefa Salonu 9.04.2016 16:15 1 A. Taha İmamoğlu

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.