SEMİNERLER

Son Dönem Osmanlı'da Milliyetçilik Tartışmaları

Abdülkerim Asılsoy

Literatürde II. Abdülhamit’in tahta geçtiği yıllara gönderme yapılarak başlatılan Türk milliyetçiliği hareketi kurumsal düzeyde kendisini çok net bir şekilde II. Meşrutiyet’in ilanı ile gösterecektir. Müessese düzeyinde hal böyle ise de meseleye çarpıcı bir biçimde değinen ilk düşünür Kazanlı Akçurazade Yusuf Bey olmuştur. 1904 yılında kaleme aldığı “Üç Tarz-ı Siyaset” makalesiyle Osmanlı Devleti’ni içinde bulunduğu zor ve güç durumdan İslâmcılık hareketinin mi yoksa Türkçülük fikriyatının mı kurtaracağı sorusunu tok bir ses ve eda ile soran ve bu soru etrafında meseleyi soğukkanlılıkla tartışan ilk mütefekkirimiz o oldu. Devlet adamları ittihad-ı Osmanî ile başlattıkları birlik arayışı dairesini siyasî, askerî, ekonomik, diplomatik, sosyal vb. pek çok etkenin birlikte eşlik ettiği sorunlar yüzünden dönem dönem daraltmak ve küçültmek zorunluluğu ile karşılaştılar. II. Abdülhamit döneminde Tanzimat politikalarının ittihad-ı Osmanî açısından istenen düzeyde karşılık bulmaması İslâmcılık anlayışının daha fazla benimsenmesine sebebiyet verdi. II. Meşrutiyet sonrasında vuku bulan hadiseler ise bu anlayıştan da bir adım geri atılarak daha dar bir birlik anlayış ve arayışını zorunlu kıldı.

Bu seminerde Yusuf Akçura’dan Ahmet Ağaoğlu’na, Ziya Gökalp’ten Süleyman Nazif’e, Mehmet Akif’ten Filibeli Ahmet Hilmi’ye çağdaş Türk düşüncesinin çeşitli fraksiyon ve aktörleri arasında yaşanan milliyetçilik tartışmalarına odaklanılacak, Üç Tarz-ı Siyaset ile başlayan, II. Meşrutiyet ve Millî Mücadele dönemlerinde de devam eden birlik/ittihat arayışı çabaları tartışılmaya çalışılacaktır.

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
Vefa Salonu 25.02.2023 10:00 1 Abdülkerim Asılsoy
Vefa Salonu 4.03.2023 10:00 1 Abdülkerim Asılsoy
Vefa Salonu 11.03.2023 10:00 1 Abdülkerim Asılsoy
Vefa Salonu 18.03.2023 10:00 1 Abdülkerim Asılsoy Telafi Semineri 25 Mart 2023 tarihinde saat: 13.00'da gerçekleştirilmiştir.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.