TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Cumhuriyet Döneminde Muş ve Diyarbakır’da Mele Kurumu ve Evrimi

Seçil Bozkurt

12 Ekim 2015 Pazartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Tarih çalışmalarında kullanım alanı giderek yaygınlaşan buna mukabil gerek barındırdığı imkânlar ve gerekse metodolojik boyutu başta olmak üzere problemleri yeterince tartışılmayan “sözlü tarih”i bilimsel bir yöntem ve alt disiplin olarak ele almayı amaçladığımız bu seri konuşmalarda söz konusu hususları ilgili akademisyenlerle tartışmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede; serinin beşinci toplantısında, Ekim ayı Sözlü Tarih Konuşmaları programında misafirimiz Seçil Bozkurt olacak. "Cumhuriyet Döneminde Muş ve Diyarbakır'da Mele Kurumu ve Evirimi"* başlıklı tezi çerçevesinde konuşmasını gerçekleştirecek olan Bozkurt, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle yasal olarak kapatılan ancak tüm yasak ve baskılara rağmen varlığını sürdürmeyi bir şekilde başaran Kürt medreseleri hocalarının (mele), Kürt ve Müslüman kimlikleriyle yaşadıklarını tanıklıklarla tartışacak. 1920'lerden bugüne Kürt medreseleri ile melelerin Türkiye toplumsal ve siyasal hayatındaki gelişmeler çerçevesinde durdukları yeri ve tez çalışması sırasında edindiği sözlü tarih deneyimini bizlerle paylaşacak.

 

* Seçil Bozkurt, “Cumhuriyet Döneminde Muş ve Diyarbakır'da Mele Kurumu ve Evirimi”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2014.

 

 

Bu programın, BSV Bülten'in 89. sayısı 72-73 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz...

https://www.bisav.org.tr/tr-TR/Bulten/252/1529/cumhuriyet_doneminde_mus_ve_diyarbakir_mele_kurumu_ve_evrimi

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.