SEMINARS

Müzik Düşüncesi ve Tarihi

Yalçın Çetinkaya

 

Bu se­mi­nerde, mü­zi­ğin dün­ya­nın bel­li baş­lı bü­tün kül­tür ve me­de­ni­yet da­ire­le­ri için­de bir ilim ve sa­nat ola­rak or­ta­ya çık­tı­ğı ve tes­pit edil­di­ği dö­nem­ler­den gü­nü­mü­ze ka­dar ge­çir­di­ği ev­re­ler, el­de edi­len örnek­ler din­le­til­mek su­re­tiy­le ger­çek­leş­ti­ri­le­cek­tir.
Bu­gün an­tik me­de­ni­yet­ler­den mo­dern me­de­ni­yet­le­re ka­dar bü­tün me­de­ni­yet­le­rin mü­zik­le­ri ve bu müzik­ler et­ra­fın­da oluş­muş mü­zik dü­şün­ce­le­ri hak­kın­da epey ma­lû­mat sa­hi­bi ol­du­ğu­muz söy­le­ne­bi­lir. Uzak­do­ğu’da Kon­füç­ya­niz­min mü­zik hak­kın­da­ki dü­şün­ce­le­ri, An­tik Yu­nan’da mü­zik ve mü­zik düşün­ce­si, Hı­ris­ti­yan dün­ya­sın­da mü­zik-ki­li­se iliş­ki­si ve bu iliş­ki­nin or­ta­ya çı­kar­dı­ğı mü­zik tar­zı ve dü­şün­ce­si, İslâm me­de­ni­ye­tin­de mü­zi­ğin ta­şı­dı­ğı an­lam, mü­zik tar­zı ve dü­şün­ce­si, se­mi­ner­de ele alınacak baş­lı­ca ko­nu­lar­dır. Se­mi­ner­de, özel­lik­le Ba­tı ve İslâm dün­ya­sı­na ait mü­zik ve mü­zik düşüncele­ri de, ta­rih­sel sü­reç ay­rın­tı­lı bir şe­kil­de ör­nek­ler­le an­la­tı­la­rak ak­ta­rı­la­cak­tır. Bir tür “Mukayese­li Mü­zik Ta­ri­hi” bil­gi­le­ri de ih­ti­va ede­cek olan se­mi­ner­de ka­tı­lım­cı­la­rın, ta­rih­ten gü­nü­mü­ze Ba­tı ve İslâm mü­zik­le­ri hak­kın­da bil­gi sa­hi­bi ol­ma­la­rı­na yar­dım­cı olu­na­cak­tır.
İslâm me­de­ni­ye­ti içe­ri­sin­de mü­zi­ğe en faz­la önem ve­ren ve onu bü­tün me­de­ni­yet­ler için­de en an­lam­lı bir muh­te­vi­yat­la ta­nım­la­yan ta­sav­vu­fun mü­zik dü­şün­ce­si, tar­zı ve uy­gu­la­ma­la­rı hak­kın­da özel­lik­le ayrın­tı­lı bil­gi­ler ve­ri­le­cek, ta­sav­vuf mü­zi­ği­ne ait en önem­li eser­ler se­mi­ner kap­sa­mın­da ka­tı­lım­cı­la­ra din­le­ti­le­cek­tir.

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
Karagöz Salonu 30/03/32 12:00 م 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 07/04/32 12:00 م 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 14/04/32 12:00 م 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 21/04/32 12:00 م 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 28/04/32 12:00 م 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 05/05/32 12:00 م 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 12/05/32 12:00 م 1 Yalçın Çetinkaya
Karagöz Salonu 26/05/32 12:00 م 1 Yalçın Çetinkaya

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.