SEMINARS

Muhafazakârlık Üzerine Tezler

Fırat Mollaer

Bu seminerin amacı, çağdaş siyasal ideolojilerden biri olarak muhafazakârlığı kavramak üzere belli bir teorik-kavramsal çerçeve sunmaktır. İlk olarak, muhafazakârlık tartışmalarındaki metodolojik sorunlar ele alınacaktır: Muhafazakârlık bir ideoloji mi, tutum alma mı? Modern-liğe karşı muhalefeti ifade etmeye yarayan genel bir kategori mi, yoksa modernlikle ilişkisi daha sofistike bir biçimde anlaşılması gereken bir ideoloji mi? Birçok farklı muhafazakârlık arasında muhafazakârlığı temsil etme açısından hegomonik bir güce sahip olanı hangisidir?

İkinci olarak, rasyonalist düşünce geleneği karşısında konumlandırılarak, muhafazakârlığın ortaya çıktığı tarihsel koşullar ve temel ilkeler incelenecektir: Muhafazakâr bir toplum haritası bize ne anlatır? Muhafazakârlığın Aydınlanma ve Devrim karşısındaki konumu ne olmuştur? Epistemesi/epistemolojik bağlantıları hakkında neler söylenebilir? Liberalizm-muhafazakârlık ilişkisini nasıl anlayabiliriz?

Son olarak, Türkiye’de muhafazakârlığın genel özellikleri üzerinde durulacaktır: Modernleşme ve Kemalizm’le ilişkisi nasıl kavramsallaştırılabilir? Din, gelenek, zaman, tarih, devrim gibi temalar çerçevesinden bakıldığında muhafazakârlar ne söylemişlerdir? Kemalistlerin yanı sıra ilk kuşak İslâmcılardan farkları nelerdir? Erken cumhuriyet dönemi, çok partili yıllar ve 1980 sonrası olarak temelde üç ayrı kategoride incelenebilecek olan muhafazakârlığın tarihsel dönüşümleri nasıl açıklanabilir? 

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
ŞAKİR KOCABAŞ 17/11/32 04:00 م 1
ŞAKİR KOCABAŞ 24/11/32 04:00 م 1
ŞAKİR KOCABAŞ 16/12/32 04:00 م 1
ŞAKİR KOCABAŞ 23/12/32 04:00 م 1

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.