MAM SEMINARS

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Modernite ve Altyapılar

Orhan Hayal

 

Bu seminer, Türkiye’de geç Osmanlı’dan erken Cumhuriyet’e kadar altyapıların modern devlet oluşumu ve devlet-toplum ilişkilerindeki kritik rolünü Bilim ve Teknoloji Çalışmaları (STS) ve Aktör-Ağ Kuramı (ANT) aracılığıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Altyapılar, yalnızca teknik projeler değil, aynı zamanda insan (mühendisler, bürokratlar, yerel aktörler) ve insan olmayanların (doğa, teknoloji, malzemeler) bir araya geldiği sosyo-materyal öbekleşmeler olarak ele alınacaktır.

Seminerde, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e uzanan dönemde, devletin lojistik iktidarını tesis eden şose yollar, demiryolları ve telgraf hatları gibi ulaşım ve iletişim altyapıları; deniz-aşırı ticaretle büyüyen liman şehirlerinde modern belediyecilik, kent planlaması ve sıhhi altyapılar; Anadolu’nun kırsal manzarasını dönüştüren bataklık kurutma, nehir ıslahı ve sulama gibi bayındırlık işleri üzerinde durulacaktır. Bu altyapıların yerel toplumsal-doğal manzaraları nasıl şekillendirdiği, coğrafya ve iklimin siyasal süreçleri ve altyapı kararlarını nasıl yönlendirdiği ve yerel çevrenin bu teknolojilerle nasıl etkileşime girdiği tartışılacaktır.

Seminer, modernleşmenin yerel aktörler, doğal kuvvetler ve altyapı teknolojilerinin etkileşimiyle şekillenen, çok katmanlı ve dinamik tarihini ortaya koymaya çalışacaktır. Seminerin sonunda, katılımcıların siyaset, uzmanlık, teknoloji ve doğanın karşılıklı etkileşimine ve siyasal-toplumsal süreçlerde insan olmayanların failliğine dair bir anlayış kazanmaları beklenmektedir.

 

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
ADNAN BÜYÜKDENİZ 26.10.2024 17:30 1 Orhan Hayal
ADNAN BÜYÜKDENİZ 2.11.2024 17:30 1 Orhan Hayal
ADNAN BÜYÜKDENİZ 9.11.2024 17:30 1 Orhan Hayal
ADNAN BÜYÜKDENİZ 16.11.2024 17:30 1 Orhan Hayal

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).