- HOME PAGE
- RESEARCH CENTERS
- TAM
- Mukayeseli Osmanlı Diplomasi Tarihi
TAM READING GROUPS
Mukayeseli Osmanlı Diplomasi Tarihi
Fatih Bayram
7 Kasım 2009 Cumartesi
Osmanlı diplomasi tarihine ait kaynaklar (özellikle sefaretnameler) genelde “Osmanlı’nın Batı’yı algılayışı” sorunsalı kapsamında değerlendirilmekte, örneğin, Safevî Devleti’ne ve Babürlüler’e gönderilen Osmanlı elçilerinin bu devletleri nasıl algıladıkları konusu büyük ölçüde ihmâl edilmektedir.
Söz konusu ihmali gidermeyi amaçlayan okuma grubunda öncelikle Osmanlı diplomasi geleneğinin oluşumu üzerinde durularak Osmanlı öncesi diplomasi tarihi kısaca değerlendirilecektir. Osmanlı diplomasi tarihi ise özellikle 17. ve 18. asır metinleri ışığında değerlendirilecektir.
Okuma grubunda sefâretnâmeler ve seyahatnâmelerin yanı sıra arşiv kaynakları da incelenecektir. Bu kaynakların daha iyi anlaşılabilmesi için ayrıca ikincil literatüre de yer verilecektir. Sefâretnâmelerde yer verilen bilgiler ayrıca medeniyet tarihi perspektifi içinde ele alınacaktır. Örnek vermek gerekirse, Osmanlı metinlerindeki Şah Cihan, Deli Petro, Nadir Şah ve Büyük Frederick gibi hükümdarlar/krallar, Arnold Toynbee ve Oswald Spengler gibi medeniyet tarihçilerinin çalışmaları ışığında değerlendirilecektir. Böylelikle, öğrencilerin diplomasi tarihine medeniyet tarihi gibi bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşmaları hedeflenmektedir.
Dr. Fatih Bayram’ın başkanlığında 15 günlük periyotlarla toplanacak olan bu okuma grubuna katılmak isteyenlerden beklenilen özellikler ise şunlardır:
1- Osmanlıca ve İngilizce okuma/anlama bilgisi (Tercihen)
2- Toplantılara düzenli katılım
3- Toplantı sırasında ve sonrasında aktif çalışma
Bu çerçevede okuma grubumuza katılmayı düşünen kişiler
Başvuru için tıklayınız (başvuru süresi dolmuştur)
Grubun toplantı tarihi, başvurusu kabul edilenlere e-mail ile ayrıca bildirilecektir.
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO