MAM ROUNDTABLE MEETINGS

Beraber: Türkiye'nin Edebiyat Alanlarının Sekülerleşmesi ve Batı'nın Özgürlük Vaadi

Barış Büyükokutan

Saturday, October 8, 2022 3:00 PM Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

 

 

 

Medeniyet Araştırmaları Merkezi Kitâbiyat toplantı dizisinde Barış Büyükokuyan'ı* konuk ediyor. Büyükokutan'ın büyük ilgi uyandıran kitabı Bound Together: The Secularization of Turkey’s Literary Fields and the Western Promise of Freedom,** Türkiye'nin en önemli tartışma konularından "sekülerleşmeye" edebiyata, özellikle şiir alanına yoğunlaşarak bir tartışma açıyor. Türkiye'nin farklı alanlarındaki dışlayıcı sekülerleşme pratiğine karşı Cemal Süreya ve Sezai Karakoç'un sembolik dostluğuna odaklanarak başka türlü bir sekülerleşme deneyiminin, daha derin veya içerici bir sekülerleşmenin imkânına ve etkileşimine dikkat çekiyor.

Tanıtım bülteninden:

"Bound Together, yirminci yüzyıl Türkiye’sine yeni bir bakış atıyor ve Türk insanının kaybettiği özgürlüğünü geri kazanması için ne gerektiğini ve Türkiye örneğinin başka yerlerdeki özgürlük ve demokrasi umutları için ne anlama geldiğini soruyor. Sekülerleşmenin dindar ve dindar-olmayanların ortak işi olduğu ülkenin şiir alanını roman alanıyla karşılaştıran bu kitap, Batılı-Batılı olmayan farkının doğasını sorguluyor.

​Türkiye'nin şairleri iki nedenden dolayı romancılarından daha şanslıydı. Şairler, sanatın siyasetten özerkliği fikrini geliştirmede daha iyiydiler. Dindarlık her yerde siyasi kimliğin bir göstergesiyken, şairler, ülke siyasi olarak keskin bir şekilde kutuplaşmışken akranlarını değerlendirmede siyasi farklılıkları parantez içine alma konusunda romancılardan daha başarılıydı. İkincisi ve daha da önemlisi ise farklı kesimlerden şair birbirlerine romancılardan daha fazla bağlıydı. Kahvehanelerde ve edebiyat dergilerinde birbirlerini bulma ve tutma konusundaki becerileri, ortaklıkların oluşmasına daha geniş bir imkân tanımıştır."

 

 

*Doç. Dr., Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü

**Michigan University Press, 2021.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).