SEMINARS

Türk Romanının İlk Örnekleri

Rahime Demir
Modern zamanların en güçlü ve etkili anlatım türlerinden biri olan romanın Türk edebiyatındaki serüveninin incelenmesi, kültür ve edebiyat tarihi açısından farklı tartışmalara kapı aralıyor.
19. yüzyılda artık Batı’da hayli gelişmiş olan örnekleriyle kıyaslandığında Türk edebiyatındaki ilk roman denemelerinin, geleneksel anlatıdan ne ölçüde bağımsız geliştiği ya da kopabildiği bugün hâlâ tartışılan konular arasında yer alıyor. Öte yandan çokkültürlü ve çokuluslu bir nitelik taşıyan Osmanlı halklarının 19. yüzyılda aynı dilde farklı alfabelerle (Ermeni, Rum alfabeleri) yazarak verdiği ilk örneklerin edebiyat tarihlerinde neden yer almadığı; alsa bile bunların neden “dipnot” bilgisinden öteye geç(e)mediği; farklı alfabelerle de olsa Türkçe kaleme alınmış bu ilk örneklerin ne şekilde kategorize edileceği, tartışmanın bir diğer boyutunu teşkil ediyor.
Bu seminerde, Türk edebiyatı tarihlerine “ilk roman” olarak geçen Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat’tan çok önce kaleme alınmış diğer “ilkler” incelenecektir. 19. yüzyılın son çeyreğindeki Türk romanlarını da hazırlayan bu öncü eserler, hem Türk edebiyat tarihindeki yerleri hem de de bir edebî tür olarak romanın geleneksel anlatı formlarıyla ilişkisi açısından değerlendirilecektir. 
Arap, Ermeni ve Rum alfabeleriyle Türkçe yazılmış ilk üç eserin okunacağı seminerde esas alınacak romanlar sırasıyla şöyle:
Giritli Aziz Efendi, Muhayyelât-ı Ledünn-i İlahi (1796)
Vartan Paşa, Akabi Hikâyesi (1851)
Evangelinos Misailidis, Temâşa-i Dünya ve Cefâkâr ü Cefâkeş (1872)
Not:
1. Metinler Türkçe transkripsiyonlu olacaktır.
2. Katılımcılar metinleri seminerden önce okumuş olmalıdır.
 
14, 21 Kasım, 5, 12 Aralık Cu­mar­te­si
Şakir Kocabaş S. 14.00-14.50

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
ŞAKİR KOCABAŞ 11/14/2009 2:00 PM 1
ŞAKİR KOCABAŞ 11/21/2009 2:00 PM 1
ŞAKİR KOCABAŞ 12/5/2009 2:00 PM 1
ŞAKİR KOCABAŞ 12/12/2009 2:00 PM 1

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).