SEMINARS

Ahlâk Felsefesinin Temel Sorun

Hümeyra Karagözoğlu
Bu se­mi­ner­de ah­lâk fel­se­fe­si­nin te­mel so­run­la­rın­dan dör­dü ele alı­na­cak­tır. Her bir so­ru­nun ana hat­la­rı, sözko­nu­su prob­le­me da­ir fark­lı gö­rüş­le­riy­le öne çık­mış fi­lo­zof­la­rın fi­kir­le­ri­ne ve me­se­le­nin te­mel kav­ram­la­rı­na de­ğin­mek su­re­tiy­le iş­len­me­ye ça­lı­şı­la­cak­tır.
• Öz­gür­lük So­ru­nu: İn­sa­noğ­lu fi­il­le­rin­de bü­tü­nüy­le ira­de sa­hi­bi mi­dir? Bir­ta­kım fi­zi­kî ve kim­ya­sal sü­reç ve se­bep­le­rin bir ne­ti­ce­si ola­rak mı ter­cih­te bu­lu­nur, ha­re­ket ede­riz? İk­lim, gen­le­ri­miz gi­bi hiç­bir mü­da­ha­le­de bu­lu­na­ma­dı­ğı­mız şey­ler mi bi­zi yön­len­di­rir? Yok­sa da­ha ön­ce ila­hî bir ira­de­nin yaz­mış ol­du­ğu se­nar­yo­nun baş­ka şan­sı ol­ma­yan oyun­cu­la­rı mı­yız?
• “İyi”nin Ne Ol­du­ğu So­ru­nu: İyi ne­dir? Tan­rı’nın em­ret­ti­ği şey mi (ki o şey bi­za­ti­hî iyi ol­du­ğu için mi Tan­rı ta­ra­fın­dan em­re­dil­miş­ti?), ak­lın fay­da­lı ya da ev­ren­sel ol­du­ğu­nu bul­du­ğu şey mi, duy­gu­la­rı­mın ya­hut sez­gi­le­ri­min iyi ol­du­ğu­nu söy­le­di­ği şey mi? Do­la­yı­sıy­la iyi­nin, ya­ni ah­lâ­kın kay­na­ğı Tan­rı mı, akıl mı, duy­gu­la­rım ya da sez­gi­le­rim mi?
• Ah­lâ­kın Öz­nel­li­ği-Nes­nel­li­ği So­ru­nu: İyi ah­lâk her­kes için ay­nı mı­dır? Bir ka­dın-bir er­kek, bir hü­küm­dar-bir kö­le, bir Müs­lü­man-bir Hı­ris­ti­yan, bir As­ya­lı-bir Av­ru­pa­lı için iyi olan dav­ra­nış ve er­dem­ler ay­nı mı­dır? Ah­lâ­kın ye­relliğinden ve­ya ev­ren­sel­li­ğin­den söz ede­bi­lir mi­yiz?
• Mü­ey­yi­de So­ru­nu: “-ma­lı­yım, -me­li­yim” eki­nin, ya­ni ah­lâ­kî so­rum­lu­lu­ğa da­ir id­di­ala­rın da­ya­na­ğı ne­dir? Ço­ğu za­man işi­me gel­me­di­ği hal­de ne­den iyi ola­nı ter­cih et­mek zo­run­da­yım? Ya da aca­ba ger­çek­ten zo­run­da mı­yım?
 
6, 13, 20, 27 Mart Cumartesi
Mavi S. 17.00-17.50

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
Mavi Salon 3/6/2010 5:00 PM 1 Hümeyra Karagözoğlu
Mavi Salon 3/13/2010 5:00 PM 1 Hümeyra Karagözoğlu
Mavi Salon 3/20/2010 5:00 PM 1 Hümeyra Karagözoğlu
Mavi Salon 3/27/2010 5:00 PM 1 Hümeyra Karagözoğlu

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).