SEMİNERLER

Ahlâk Felsefesinin Temel Sorun

Hümeyra Karagözoğlu
Bu se­mi­ner­de ah­lâk fel­se­fe­si­nin te­mel so­run­la­rın­dan dör­dü ele alı­na­cak­tır. Her bir so­ru­nun ana hat­la­rı, sözko­nu­su prob­le­me da­ir fark­lı gö­rüş­le­riy­le öne çık­mış fi­lo­zof­la­rın fi­kir­le­ri­ne ve me­se­le­nin te­mel kav­ram­la­rı­na de­ğin­mek su­re­tiy­le iş­len­me­ye ça­lı­şı­la­cak­tır.
• Öz­gür­lük So­ru­nu: İn­sa­noğ­lu fi­il­le­rin­de bü­tü­nüy­le ira­de sa­hi­bi mi­dir? Bir­ta­kım fi­zi­kî ve kim­ya­sal sü­reç ve se­bep­le­rin bir ne­ti­ce­si ola­rak mı ter­cih­te bu­lu­nur, ha­re­ket ede­riz? İk­lim, gen­le­ri­miz gi­bi hiç­bir mü­da­ha­le­de bu­lu­na­ma­dı­ğı­mız şey­ler mi bi­zi yön­len­di­rir? Yok­sa da­ha ön­ce ila­hî bir ira­de­nin yaz­mış ol­du­ğu se­nar­yo­nun baş­ka şan­sı ol­ma­yan oyun­cu­la­rı mı­yız?
• “İyi”nin Ne Ol­du­ğu So­ru­nu: İyi ne­dir? Tan­rı’nın em­ret­ti­ği şey mi (ki o şey bi­za­ti­hî iyi ol­du­ğu için mi Tan­rı ta­ra­fın­dan em­re­dil­miş­ti?), ak­lın fay­da­lı ya da ev­ren­sel ol­du­ğu­nu bul­du­ğu şey mi, duy­gu­la­rı­mın ya­hut sez­gi­le­ri­min iyi ol­du­ğu­nu söy­le­di­ği şey mi? Do­la­yı­sıy­la iyi­nin, ya­ni ah­lâ­kın kay­na­ğı Tan­rı mı, akıl mı, duy­gu­la­rım ya da sez­gi­le­rim mi?
• Ah­lâ­kın Öz­nel­li­ği-Nes­nel­li­ği So­ru­nu: İyi ah­lâk her­kes için ay­nı mı­dır? Bir ka­dın-bir er­kek, bir hü­küm­dar-bir kö­le, bir Müs­lü­man-bir Hı­ris­ti­yan, bir As­ya­lı-bir Av­ru­pa­lı için iyi olan dav­ra­nış ve er­dem­ler ay­nı mı­dır? Ah­lâ­kın ye­relliğinden ve­ya ev­ren­sel­li­ğin­den söz ede­bi­lir mi­yiz?
• Mü­ey­yi­de So­ru­nu: “-ma­lı­yım, -me­li­yim” eki­nin, ya­ni ah­lâ­kî so­rum­lu­lu­ğa da­ir id­di­ala­rın da­ya­na­ğı ne­dir? Ço­ğu za­man işi­me gel­me­di­ği hal­de ne­den iyi ola­nı ter­cih et­mek zo­run­da­yım? Ya da aca­ba ger­çek­ten zo­run­da mı­yım?
 
6, 13, 20, 27 Mart Cumartesi
Mavi S. 17.00-17.50

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
Mavi Salon 6.03.2010 17:00 1 Hümeyra Karagözoğlu
Mavi Salon 13.03.2010 17:00 1 Hümeyra Karagözoğlu
Mavi Salon 20.03.2010 17:00 1 Hümeyra Karagözoğlu
Mavi Salon 27.03.2010 17:00 1 Hümeyra Karagözoğlu

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.