Havadis

Mehmet Ali Gökaçtı’yı kaybettik
Vak­fı­mız se­mi­ner ho­ca­la­rın­dan araş­tır­ma­cı ya­zar Meh­met Ali Gö­kaç­tı, 5 Ka­sım sa­ba­hı ge­çir­di­ği bir kalp kri­zi so­nu­cu ara­mız­dan ay­rıl­dı.
1963 İs­tan­bul do­ğum­lu olan Gö­kaç­tı, din sos­yo­lo­ji­si ve Ba­tı Trak­ya Türk­le­ri üze­ri­ne yap­tı­ğı araş­tır­ma­lar­la ön pla­na çık­mış­tı.
İÜ Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Ta­rih bö­lü­mü me­zu­nu olan Gö­kaç­tı’nın, Dün­ya­da ve Tür­ki­ye’de Be­le­di­ye­ci­lik (Ozan: 1996), Ge­og­rap­hi­ka: Ye­ni­den Keş­fe­di­len Yu­na­nis­tan (İle­ti­şim: 2001), Nü­fus Mü­ba­de­le­si: Ka­yıp Bir Ku­şa­ğın Hi­ka­ye­si (İle­ti­şim: 2003), Tür­ki­ye’de Din Eği­ti­mi ve İmam Ha­tip­ler (İle­ti­şim: 2005) ad­lı ya­yım­lan­mış 4 ki­ta­bı bu­lu­nu­yor­du. Ara­lık ayın­da ya­yım­lan­ma­sı plan­la­nan son ki­ta­bı ise Si­ya­set ve Fut­bol adı­nı ta­şı­yor­du.
Meh­met Ali Gö­kaç­tı ti­tiz araş­tır­ma­cı­lı­ğı ve mü­te­va­zı ki­şi­li­ğiy­le ta­nı­nı­yor­du.
Mer­hu­ma Al­lah’tan rah­met, ya­kın­la­rı­na baş­sağ­lı­ğı di­li­yo­ruz.
 
II. Abdülhamid vefatının 90. yıldönümünde tartışıldı
18-19 Ekim 2008 ta­rih­le­rin­de, Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de “Ve­fa­tı­nın 90. Yıl­dö­nü­mün­de II. Ab­dül­ha­mid ve Dö­ne­mi” baş­lık­lı bir atöl­ye ça­lış­ma­sı dü­zen­len­di.
Sa­de­ce da­vet­li aka­de­mis­yen­le­rin ka­tıl­dı­ğı prog­ram­da, II. Ab­dül­ha­mid ve dö­ne­mi, yö­ne­tim ve teş­ki­lat­tan iç si­ya­set ve dış po­li­ti­ka­ya, ma­lî ve ik­ti­sa­dî po­li­ti­ka­lar­dan eği­tim ve mu­ha­le­fe­te, hi­la­fet me­se­le­sin­den din ve si­ya­se­te ka­dar pek çok sa­ha­da, te­mel yak­la­şım­lar ve prob­lem alan­la­rı çer­çe­ve­sin­de ele alın­dı. II. Ab­dül­ha­mid’in bi­yog­ra­fi­si ve ha­tı­rat(lar)ı ile II. Ab­dül­ha­mid bib­li­yog­raf­ya­sı­na da yer ve­ril­di ve mev­cut ça­lış­ma­lar de­ğer­len­di­ri­le­rek kay­nak ve yön­tem so­run­la­rı tar­tı­şıl­dı.
Mus­ta­fa Özel’in açış ko­nuş­ma­sıy­la baş­la­yan atöl­ye on otu­rum sür­dü. Ali Bi­rin­ci, İs­ma­il Ka­ra, Fe­ro­ze Ya­se­me­e, Ali Ak­yıl­dız, Tu­fan Buz­pı­nar, Gök­han Çe­tin­sa­ya, Coş­kun Ça­kır, Ak­şin So­mel, Enes Ka­bak­çı ve Ab­dül­ha­mit Kır­mı­zı’nın teb­liğ­ci ola­rak ka­tıl­dı­ğı ça­lış­ma­da top­lam on bir teb­liğ su­nul­du.
Su­nu­lan teb­liğ­ler ve ya­pı­lan tar­tış­ma­lar ki­tap ola­rak neş­re­di­le­cek.
 
Hüseyin Avni Konuk vefatının 70. yıldönümünde anıldı
Son dö­nem Os­man­lı’sı­nın en önem­li mu­ta­sav­vıf, şâ­rih ve mu­si­ki­şi­nas­la­rın­dan Ah­met Av­ni Ko­nuk (1868-1938), ve­fa­tı­nın 70. yıl­dö­nü­mün­de Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen pa­nel ile yad edil­di.            
15 Ka­sım 2008’de, Ve­fa sa­lo­nun­da dü­zen­le­nen pa­ne­lin otu­rum baş­kan­lı­ğı­nı Re­şat Ön­gö­ren yü­rüt­tü. Sa­vaş Ş. Bark­çin, Mus­ta­fa Tah­ra­lı ve Sa­fi Ar­pa­guş’un pa­ne­list ola­rak ka­tıl­dık­la­rı pa­nel; Bark­çin’in, Nu­rul­lah Ka­nık’ın ne­yi­nin eş­li­ğin­de, Fih­rist-i Mâ­kâ­mât’ın Dil­ke­şî­de sa­tır­la­rı­nı ve Dil­ke­şî­de Yü­rük Se­mâ­i’yi ic­ra et­me­siy­le son bul­du.
 
“Osmanlı Taşrasında II. Meşrutiyet” sempozyumu gerçekleşti
20 Ara­lık 2008 ta­ri­hin­de, Zey­rek sa­lo­nun­da “Os­man­lı Taş­ra­sın­da II. Meş­ru­ti­yet”baş­lık­lı sem­poz­yu­ma ev sa­hip­li­ği yap­tık. Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği sem­poz­yum üç otu­rum sür­dü ve top­lam se­kiz teb­liğ su­nul­du. Teb­liğ­le­rin ar­dın­dan tar­tış­ma ve de­ğer­len­dir­me bö­lüm­le­riy­le de de­vam eden sem­poz­yu­ma İs­ma­il Ka­ra, Fik­ret Ada­nır ve Tu­fan Buz­pı­nar otu­rum baş­ka­nı ola­rak ka­tıl­dı. Enes Ka­bak­çı, Ah­met Meh­me­te­fen­di­oğ­lu,Ser­hat As­la­ner, Meh­met Ha­cı­sa­li­hoğ­lu, Ab­dül­ha­mit Kır­mı­zı, İh­san De­mir­baş, Ca­bir Duy­sakveDa­vut Hut ise ko­nuş­ma­cı­lar ara­sın­da yer al­dı.
Sempozyum: “Uzun Sürmüş Bir Akşam: Ölümünün 50. Yılında Yahya Kemal Beyatlı
Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği “Uzun Sür­müş Bir Ak­şam: Ölü­mü­nün 50. Yı­lın­da Yah­ya Ke­mal Be­yat­lı” baş­lı­ğı­nı ta­şı­yan sem­poz­yum, 23 Ka­sım 2008’de Ve­fa sa­lo­nun­da ger­çek­leş­ti­ril­di.
Mus­ta­fa Özel’in açı­ş ko­nuş­ma­sıy­la baş­la­yan prog­ram üç otu­rum­dan oluş­tu. İs­ken­der Pa­la’nın baş­kan­lı­ğı­nı üst­len­di­ği ilk otu­rum­da Yah­ya Ke­mal’in şi­ir dün­ya­sı, Müm­taz’er Tür­kö­ne’nin yö­net­ti­ği ikin­ci otu­rum­da, şa­i­rin po­li­ti­kay­la iliş­ki­si, Be­şir Ay­va­zoğ­lu’nun baş­kan­lı­ğın­da­ki son bö­lüm­de ise Be­yat­lı’nın ta­rih ve me­de­ni­yet bağ­la­mın­da­ki gö­rüş­le­ri­ne odak­la­nıl­dı.
 
 
Sardunya En İyi Balkan Kısa Filmi Seçildi
SAM Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Top­lu­lu­ğu’nun çek­ti­ği ve Mus­ta­fa Emin Bü­yük­coş­kun’un ya­zıp yö­net­ti­ği kı­sa met­raj­lı kur­ma­ca film Sar­dun­ya, Bul­ga­ris­tan’da dü­zen­le­nen 2. Ulus­la­ra­ra­sı Kı­sa Film Fes­ti­va­li’nde Ro­man­ya­lı yö­net­men Ad­ri­an Si­ta­ru”nun baş­kan­lık et­ti­ği jü­ri ta­ra­fın­dan En İyi Bal­kan Kı­sa Fil­mi ödü­lü­ne la­yık gö­rül­dü.
Enes Özel ve Elif Ka­pı­cı’nın baş­rol­de yer al­dı­ğı “Sar­dun­ya”, kor­san film CD”le­ri sa­tan bir iş­por­ta­cı­nın gü­nün bi­rin­de ona meç­hul bir film so­ran bir kız­la de­ği­şen ru­tin ya­şan­tı­sı­nı ko­nu alı­yor.
 
 
Notlar 14 çıktı
BSV Not­lar Se­ri­si­nin on dör­dün­cü­sü “Os­man­lı Si­ya­set Ge­le­ne­ği ve Av­ru­pa’da Do­ğu So­ru­nu” baş­lı­ğı ile ya­yın­lan­dı. Ki­tap­çık­ta, 2005 yı­lı­nın Ey­lül ayın­da Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği TAM Soh­bet prog­ra­mı çer­çe­ve­sin­de mi­sa­fi­ri­miz olan Stan­ford Üni­ver­si­te­si (ABD) Öğ­re­tim üye­si Dr. Hü­se­yin Yıl­maz’ın Os­man­lı si­ya­sî dü­şün­ce­si ve kül­tü­rü üze­ri­ne yap­tı­ğı üç ko­nuş­ma­sı yer alı­yor.
 
Sinema grubu atölye çalışması
Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Top­lu­lu­ğu’nun yü­rüt­tü­ğü atöl­ye­nin ama­cı, ça­ğı­mı­zın et­ki­li sa­nat­la­rın­dan si­ne­ma­nın gö­rün­tü­ye iliş­kin ya­pı­sı­nı keş­fet­mek ve or­ta­ya ko­nu­lan film­le­rin kap­sam­lı tet­ki­ki­ni ve tah­li­li­ni ger­çek­leş­ti­re­bil­mek. Gö­rün­tü di­li­ne ko­nu olan her hi­kâ­ye­nin se­yir­ci ve ic­ra­cı açı­sın­dan de­ğer­len­di­ril­me­si çift yön­lü bir mu­ha­ke­me­yi zo­run­lu kı­lı­yor. Bu açı­dan teo­rik ça­lış­ma­la­rın ağır­lık­ta ola­ca­ğı atöl­ye prog­ra­mın­da ara sı­ra pra­tik ça­lış­ma­la­ra da yer ve­ri­le­cek ve böy­le­lik­le ka­tı­lım­cı­la­rın si­ne­ma­yı fark­lı yön­le­riy­le al­gı­la­ya­bil­me­le­ri­ne im­kâ­nı araş­tı­rı­la­cak.
Ka­sım ayın­da fa­ali­ye­te ge­çen ve de­vam zo­run­lu­lu­ğu olan atöl­ye yak­la­şık 35 haf­ta sü­re­cek.
 
Sözlü Tarih Projesine katkı çağrısı
Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi, bir sü­re­dir yü­rüt­tü­ğü söz­lü ta­rih atöl­ye ça­lış­ma­la­rı­na bu yıl da de­vam edi­yor. Atöl­ye­nin te­mel ama­cı, bu alan­da ya­pıl­mış me­to­do­lo­jik ve am­pi­rik ça­lış­ma­lar üze­ri­ne söz­lü ta­rih ça­lış­ma­la­rı ger­çek­leş­tir­mek.
Ön­ce­ki se­ne­ler­de bir kı­sım teo­rik oku­ma­lar ya­pıl­mış ve atöl­ye ka­tı­lım­cı­la­rı ta­ra­fın­dan ya­pı­lan söz­lü ta­rih gö­rüş­me­le­ri ana­liz edil­miş­ti. Bu dö­nem­de ise, me­to­do­lo­jik ve teo­rik oku­ma­lar da­ha kı­sıt­lı yer al­dı ve söz­lü ta­rih ça­lış­ma­la­rı ağır­lık ka­zan­dı. 
İlk top­lan­tı­sı 6 Ara­lık 2008 ta­ri­hin­de dü­zen­le­nen atöl­ye, Ka­zım Bay­car, Bil­ge Özel ve Zül­fi­kar Kü­rüm’ün ko­or­di­na­tör­lü­ğün­de ay­da bir ya­pı­lan pe­ri­yo­dik top­lan­tı­lar­la de­vam ede­cek.
 
Tür­ki­ye’de Türk­çe fel­se­fe tartışmalı toplantılar serisi
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi (MAM) Fel­se­fe Züm­re­si’nin 2007 yı­lın­da baş­lat­tı­ğı “Tür­ki­ye’de Türk­çe Fel­se­fe” baş­lık­lı tar­tış­ma top­lan­tı­la­rı de­vam edi­yor.
Tür­ki­ye’de­ki fel­se­fî bi­ri­ki­mi, bu alan­da eme­ği ge­çen ta­nın­mış ho­ca­lar­la de­ğer­len­dir­me­yi ve yo­rum­la­ma­yı amaç­la­yan Fel­se­fe Züm­re­si top­lan­tı­la­rı­na şim­di­ye ka­dar Prof. Dr. İs­ma­il Ka­ra, Prof. Dr. Teo­man Du­ra­lı, Prof. Dr. Ömer Na­ci Soy­kan, Prof. Dr. Do­ğan Öz­lem ve Doç. Dr. Zey­nep Di­rek ka­tıl­dı.
Züm­re top­lan­tı­la­rın­da, ön­ce­den isim­le­ri be­lir­le­nen isim­le­rin ko­nuy­la il­gi­li ki­tap ve ma­ka­le­le­ri züm­re top­lan­tı­la­rı­na da­vet edi­len ka­tı­lım­cı­lar ta­ra­fın­dan oku­nu­yor. Oku­ma­la­rın ta­mam­lan­ma­sı son­ra­sın­da da­vet edi­len ya­zar­la, ko­nu et­ra­fın­da kap­sam­lı bir tar­tış­ma ya­pı­lı­yor.
“Tür­ki­ye’de Türk­çe Fel­se­fe” baş­lık­lı top­lan­tı­lar di­zi­si ta­mam­lan­dık­tan son­ra Fel­se­fe Züm­re­si ye­ni baş­lık­lar ve ye­ni ko­nuk­la­rla toplantılarına de­vam ede­cek.
 
Dü­şün­ce­bi­lim Oku­ma Gru­bu ye­ni dö­nem ça­lış­ma­la­rı­na başladı
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin yü­rüt­tü­ğü ça­lış­ma­nın he­de­fi, kla­sik man­tı­ğın en te­mel kav­ram­la­rı­nı tar­tış­ma­ya aç­mak ve man­tık il­mi­nin il­gi­li ol­du­ğu ba­his­le­rin bir bü­tün içe­ri­sin­de gö­rül­me­si­ni sağ­la­mak. Ay­nı za­man­da, da­ha ile­ri oku­ma­lar için ka­tı­lım­cı­la­rın te­mel man­tık bil­gi­si edin­me­le­ri­ne yar­dım­cı ol­mak.
Yön­tem ola­rak, ön­ce­lik­le man­tık il­mi­nin ko­nu­la­rı­nı gi­riş dü­ze­yin­de ele alan Esi­rüd­din Eb­he­ri’nin İsa­gu­ci baş­lık­lı ese­ri­nin oku­na­ca­ğı ça­lış­ma, son­ra­sın­da Cev­det Pa­şa’nın Mi­yar-ı Se­dat baş­lık­lı ese­ri ile de­vam ede­cek.
Her­ke­se açık olan Oku­ma Gru­bu baş­vu­ru­lar de­ğer­len­di­ril­dik­ten son­ra 19 Ka­sım 2008 ta­ri­hin­de ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­dı.
 
 
7. Dönem Osmanlıca Seminerleri Başladı
Ye­ni grup­lar­la de­vam eden Os­man­lı­ca se­mi­ner­le­ri Tür­ki­ye ta­ri­hi­nin en önem­li bi­rin­cil kay­nak­la­rı ara­sın­da yer alan yaz­ma ve mat­bu Os­man­lı­ca eser­le­rin genç araş­tır­ma­cı­lar ta­ra­fın­dan oku­nup an­la­şı­la­bil­me­si­ni sağ­la­mak ama­cıy­la dü­zen­le­ni­yor. Ça­lış­ma­nın 7. dö­ne­mi 11 Ekim’de ya­pı­lan se­vi­ye tes­pit sı­na­vı­nın ar­dın­dan 11 grup (307 ki­şi) ile 22 Ekim’de baş­la­dı.
 
Oku­ma Gru­bu:
Mo­der­ni­te ve Ulus­la­ra­ra­sı İliş­ki­ler 
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği ve Ka­sım ayın­da ça­lış­ma­la­ra baş­la­yan oku­ma gru­bun­da, mo­der­ni­te ile ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki­ler ara­sın­da­ki iliş­ki in­ce­le­ni­yor. Mev­cut ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki­ler dü­şün­ce­si­ne bir yan­dan pa­ra­dig­ma­tik mey­dan oku­ma­lar ger­çek­le­şir­ken bir yan­dan da kü­re­sel­leş­me­nin et­ki­siy­le mo­dern ulus­la­ra­ra­sı sis­tem­de ya­pı­sal dö­nü­şüm­ler mey­da­na gel­mek­te.
Bu ça­lış­ma­da, söz ko­nu­su bağ­lam­da mo­dern pa­ra­dig­ma­nın ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki­ler üze­ri­ne dü­şün­me­mi­zi na­sıl et­ki­le­di­ği, mo­dern ulus­la­ra­ra­sı sis­te­min te­mel ya­pı­sal özel­lik­le­ri, na­sıl or­ta­ya çık­tı­ğı, Av­ru­pa dı­şı­na na­sıl ya­yıl­dı­ğı ile ta­ri­hî ya­pı­sal de­ği­şim­le­ri tar­tış­ma­ya açı­lı­yor.
Li­sans son sı­nıf ve li­san­süs­tü öğ­ren­ci­le­ri­ne açık olan gru­ba ka­tı­lım için, ta­kip edi­le­cek kay­nak­lar göz önün­de bu­lun­du­ru­la­rak iyi de­re­ce­de İn­gi­liz­ce bil­gi­si ge­re­ki­yor.
 
Yeni dönem kademe seminerleri başladı
İh­ti­sas ve Atöl­ye ça­lış­ma­la­rı­na ka­tı­lım için ön ha­zır­lık ma­hi­ye­tin­de­ki ka­de­me se­mi­ner­le­ri, ye­ni grup­lar­la 2008 Güz dö­ne­min­de fa­ali­yet­le­ri­ne baş­la­dı. Dü­şün­ce ta­ri­hi ve dün­ya ta­ri­hi ol­mak üze­re iki prog­ra­mın ta­kip edi­le­ce­ği ve yak­la­şık 27 haf­ta sü­re­cek se­mi­ner­ler­de, An­tik dö­nem, Or­ta­çağ, İs­lâm dü­şün­ce­si ve mo­dern dö­ne­me iliş­kin ta­ri­hî-fel­se­fî kav­ram­lar ana­liz edi­le­rek ta­ri­hî sü­reç­te­ki yan­sı­ma­la­rı­na da­ir de­rin­lik­li oku­ma­lar ya­pı­lı­yor.
 
2008 Güz seminerleri sona erdi, 2009 Bahar seminerleri Mart ayında başlıyor
10 Ekim-29 Ka­sım 2008 ta­rih­le­ri ara­sın­da top­lam se­kiz haf­ta sü­ren Güz dö­ne­mi se­mi­ner­le­ri 44 baş­lık al­tın­da top­lan­dı. 20 Mart 2009 ta­ri­hin­de baş­la­ya­cak Ba­har dö­ne­mi se­mi­ner­le­ri için ise baş­vu­ru sü­re­si ise 9-20 Mart ola­rak be­lir­len­di. Se­mi­ner­ler­le il­gi­li ay­rın­tı­lı bil­gi­ye http://www.bi­sav.org.tr ad­re­sin­den ula­şı­la­bi­lir.

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.