Mecmua
Merkez-Çevre Teorisine Eleştirel Bir Bakış: Eleştirel Teori & Antonio Gramsci*
Feyzullah Yılmaz
Giriş
Türk siyasasını açıklayabilme konusundaki teorik tartışmalar inişli çıkışlı bir grafik göstermekte ve siyaset alanında gerçekleşen bazı gelişmelere göre tartışma bazen yeniden alevlenmekte, bazen de sönmeye yüz tutmaktadır. 2002 genel seçimlerinin sonuçları da bu tartışmaların yeniden alevlenmesine vesile olan bir etki yaptı. Birçok akademisyen, köşe yazarı vs. siyaset sahnesinde yaşanan bu değişimi anlayabilmek ve açıklayabilmek için yoğun bir çaba ortaya koydu. Son olarak da, 2007 seçimleriyle birlikte ortaya çıkan yeni siyasî konjonktürden ve yaşanan bazı gelişmelerden sonra,1 siyaset alanında yaşanan bu değişimlere ve Türkiye’de siyasal alanda yaşanan mücadelelerin doğasına ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi.
Bu noktada, bu yeni dönemin ve siyaset alanında yaşanan mücadelenin doğasının analiziyle ilgili olarak üç farklı grubun ortaya çıktığı söylenilebilir:
Birinci grup, Türk siyasasını analiz etmeye, alandaki “dominant” teori diyebileceğimiz bir teoriyi, yani Şerif Mardin’in merkez-çevre teorisini2 kullanarak devam etmekte. Bu gruptakilere3 göre, merkez-çevre teorisininTürk siyasasında yaşanan gelişmelerin anlamlı bir resmini sunma noktasında herhangi bir eksiği yoktur; yani bu teori geçmiş dönemlerde yaşanan birçok olayda Türk siyasasını anlamlandırabilmek noktasında başarılı bir şekilde işlev gördüğü gibi, şimdi de aynı işlevi görmeye devam edecektir.
(Makalenin tamamını okumak için "indir"e tıklayınız.)
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ