Havadis

Bir Ahmet Uluçay hikâyesi
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de fa­ali­yet gös­te­ren Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Der­gi­si 6 Mart 2010 ta­ri­hin­de dü­zen­le­di­ği özel bir prog­ram­la Ah­met Ulu­çay’ı an­dı. Ulu­çay’ın Op­tik Düş­ler, İn­ci De­ni­zin Di­bin­de, Exor­ci­se ad­lı kı­sa film­le­ri üze­rin­den film­le­rin­de­ki ya­ra­tı­cı­lı­ğın, ken­di­li­ğin­den­li­ğin, im­ge­le­min, düş gü­cü­nün, ışık-göl­ge oyun­la­rı­nın, zen­gin­li­ğin pe­şi­ne dü­şül­dü. Ha­yal Per­de­si ya­yın eki­bin­den Mü­ca­hid Eker’in açı­lı­şı­nı yap­tı­ğı otu­ru­mun mü­za­ke­re­ci­le­ri İh­san Ka­bil, Sa­lih Pul­cu ve Ye­şim Us­ta­oğ­lu’ydu.
 
Kısa Film Atölyesinin ilk ürünleri
seyirciyle buluştu
Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de Fay­sal Soy­sal’ın yü­rüt­tü­ğü Kı­sa Film Atöl­ye­si, Tem­muz 2009’da baş­la­dı­ğı yol­cu­lu­ğun ilk mey­ve­le­ri­ni ver­di. 13 Mart 2010’da Ve­fa’da­ki mer­ke­zi­miz­de dü­zen­le­nen prog­ram­da atöl­ye­nin ka­tı­lım­cı­la­rı ta­ra­fın­dan çe­ki­len kı­sa film­ler­den Kıl(L)ık ve Yal­nız­kon­du’nun gös­te­ri­mi ya­pıl­dı ve film eki­biy­le kı­sa bir söy­le­şi ger­çek­leş­ti­ril­di.
 
KAM’dan yeni bir ihtisas çalışması:
Yönetim Düşüncesi
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi, Ha­luk Dort­lu­oğ­lu ile İb­ra­him Zeyd Ger­çik da­nış­man­lı­ğın­da “Yö­ne­tim Dü­şün­ce­si” baş­lı­ğıy­la ye­ni bir ih­ti­sas ça­lış­ma­sı baş­lat­tı. Bu çalışmanın amacı, de­ği­şik coğ­raf­ya­lar­da or­ta­ya çı­kan yö­ne­tim uy­gu­la­ma­la­rı­nı ve gü­nü­müz mo­dern yö­ne­tim an­la­yı­şı­nı göz önün­de bu­lun­du­ra­rak “yö­ne­tim dü­şün­ce­si” tar­tış­ma plat­for­mu oluş­tur­maktır.
 
 
KAM’dan iki yeni okuma grubu
Milliyetçilik, Küreselleşme ve Din
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi Ge­nel Ko­or­di­na­tö­rü Dr. Se­vinç Al­kan Öz­can’ın da­nış­man­lı­ğın­da “Mil­li­yet­çi­lik, Kü­re­sel­leş­me ve Din” baş­lık­lı ye­ni bir oku­ma gru­bu baş­la­dı. Mil­li­yet­çi­lik, kü­re­sel­leş­me ve din iliş­ki­si­nin ele alın­dı­ğı bu oku­ma gru­bun­da bu kar­ma­şık iliş­ki fark­lı bağ­lam­lar­da kar­şı­laş­tır­ma­lı oku­ma­lar üze­rin­den an­la­şıl­ma­ya ve açık­lan­ma­ya ça­lı­şı­la­cak. İlk top­lan­tı­sı­nı 17 Ni­san 2010 Cu­mar­te­si gü­nü ya­pan grup 15 gün­lük pe­ri­yot­lar ha­lin­de dü­zen­li ola­rak top­la­na­cak­tır.
 
Tarihi ve Teorik Arka Planlarıyla İktisat Politikaları
Doç. Dr. Lok­man Gün­düz’ün da­nış­man­lı­ğında yü­rü­tü­len “Ta­ri­hi ve Teo­rik Ar­ka Plan­la­rıy­la İk­ti­sat Po­li­ti­ka­la­rı” baş­lık­lı oku­ma gru­bu­nun te­mel ama­cı, gü­nü­mü­zün ba­şat ne­ok­la­sik ik­ti­sat eko­lü­nün te­mel po­li­ti­ka öne­ri­le­ri­ni ve bu öne­ri­le­rin da­yan­dı­ğı te­mel ka­bul­le­ri, hem teo­rik hem de ta­ri­hî ar­ka plan­la­rıy­la bir­lik­te ye­ni­den de­ğer­len­dir­mek­tir. İlk top­lan­tı­sı­nı 3 Ni­san 2010 Cu­mar­te­si gü­nü ya­pan oku­ma gru­bu 15 gün­lük pe­ri­yot­lar ha­lin­de top­la­na­cak­tır.
 
 
Hayal Perdesi’nin
15. sayısı yayında
Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Der­gi­si Mart-Ni­san 2010 ta­rih­li 15. sa­yı­sın­da “Mik­ro­koz­mos’ta Si­ne­ma: Ah­met Ulu­çay” baş­lık­lı dos­ya­sıy­la okur­la­rı­na zen­gin bir içe­rik su­nu­yor. Ca­hit Koy­tak’ın Ulu­çay’a it­haf et­ti­ği şi­i­ri, yö­net­me­nin hiç­bir yer­de ya­yın­lan­ma­mış bir söy­le­şi­si dos­ya­dan iki nü­ans. Ci­hat Arınç’ın Ah­met Ulu­çay si­ne­ma­sı üze­rin­den tar­tış­ma­ya aç­tı­ğı si­ne­ma­da ger­çek­lik me­se­le­si de ilk bö­lü­müy­le pers­pek­tif say­fa­la­rın­da. Ha­yal Per­de­si, ka­pak ko­nu­su­nun ya­nı sı­ra gün­de­me ge­tir­di­ği yo­rum­la­rı, uzun so­luk­lu söy­le­şi­le­ri, fes­ti­val iz­le­nim­le­ri, de­rin­lik­li ma­ka­le­le­riy­le ka­yıt­sız ka­lı­na­ma­ya­cak bir ça­ba­yı www.ha­yal­per­de­si.net ad­re­sin­de okur­la­rıy­la pay­la­şı­yor.
 
Türk Sineması Atölyesi başladı...
Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin dü­zen­le­di­ği ve mo­de­ra­tör­lü­ğü­nü İh­san Ka­bil’in yap­tı­ğı Türk Si­ne­ma­sı Atöl­ye­si baş­la­dı. Atöl­ye ça­lış­ma­sı­nın ilk aya­ğı, Türk si­ne­ma­sı­nın baş­lan­gı­cın­dan 1960 yı­lı­na ka­dar olan se­rü­ve­ni­ni kro­no­lo­jik ola­rak film­ler ve ki­tap­lar doğ­rul­tu­sun­da ana­liz et­me­yi he­def­li­yor. Atöl­ye kap­sa­mın­da ele alı­na­cak ko­nu baş­lık­la­rı şöy­le: Os­man­lı’­da Si­ne­ma-1923, Muh­sin Er­tuğ­rul Si­ne­ma­sı: Ti­yat­ro­cu­lar Dö­ne­mi, Türk Si­ne­ma­sın­da Ge­çiş Dö­ne­mi: 1939-1950, Türk Si­ne­ma­sın­da 1950-1960 Dö­ne­mi…
 
Biyografi Okuma Grubu çalışmalarına başladı...
Bi­yog­ra­fi ne­dir? Bir ha­yat ne­den hi­kâ­ye edi­lir, na­sıl in­şa kı­lı­nır? Sos­yal bi­lim­ler bi­yog­ra­fi­ye na­sıl ba­kar? Geç­mi­şi an­la­ma­da bi­yog­ra­fi­le­rin ye­ri ne­dir? Bi­ri­le­ri­nin ha­ya­tı ta­ri­hi ve ta­rih bi­ri­le­ri­nin ha­ya­tı­nı na­sıl et­ki­ler? vb. so­ru­la­ra ce­vap bul­mak üze­re, Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin Dr. Ab­dul­ha­mit Kır­mı­zı’nın baş­kan­lı­ğın­da dü­zen­le­di­ği Bi­yog­ra­fi Oku­ma Gru­bu 24 Ni­san 2010 ta­ri­hi iti­ba­riy­le ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­mış­tır.
 
TALİD’in 13. sayısı çıktı
Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Li­te­ra­tür Der­gi­si’nin 13. sa­yı­sı “Türk Mi­mar­lık Ta­ri­hi” baş­lı­ğıy­la ya­yın­lan­dı. Mi­mar­lık ta­rih­çi­li­ği ve ta­rih­ya­zı­mın­dan Sel­çuk­lu, Os­man­lı ve Cum­hu­ri­yet mi­ma­ri­si­ne; mi­ma­ri ya­pı­lar­dan mi­mar­lık ta­ri­hi kay­nak­la­rı­na; mi­ma­ri söy­lem­den mi­mar­lık ve in­şa­at tek­no­lo­ji­le­ri­ne ka­dar sa­ha­ya iliş­kin pek çok ko­nu­nun yer al­dı­ğı bu sa­yı­da mi­mar­lık sem­poz­yum­la­rı, mi­mar­lık der­gi­le­ri ve Ba­tı dil­le­rin­de Türk mi­mar­lık ta­ri­hi ça­lış­ma­la­rı üze­ri­ne ya­zı­lan ya­zı­lar ile Türk mi­mar­lık ta­ri­hi açı­sın­dan göz ar­dı edi­le­mez bir öne­me sa­hip ku­rum­la­ra ve tez­le­re da­ir ta­nı­tım ya­zı­la­rı­nı da bu­la­cak­sı­nız. TA­LİD’in eski sa­yı­la­rı­na in­ter­net üze­rin­den de ula­şı­la­bi­lir: www.ta­lid.org
 
 
Ye­şil­çam Gün­lü­ğü ye­ni­den...
Kla­sik Türk si­ne­ma­sı­nın se­nar­yo ku­şa­ğı­na men­sup isim­le­rin­den Ay­şe Şa­sa’nın Ye­şil­çam’a fark­lı bir yak­la­şım ge­liş­tir­di­ği ya­zı­la­rı­nın yer al­dı­ğı Ye­şil­çam Gün­lü­ğü’nün, Kü­re Ya­yın­la­rı/Ha­yal Per­de­si Ki­tap­lı­ğı di­zi­sin­den çı­kan üçün­cü bas­kı­sı ila­ve ya­zı ve ken­di­siy­le bu eser için ya­pı­lan ye­ni bir rö­por­taj­la zen­gin­leş­ti­ril­di. Yer­le­şik zih­ni­yet ka­lıp­la­rı­nı ye­rin­den oy­na­ta­rak si­ne­ma­ya de­ği­şik za­vi­ye­ler­den ba­kan Ay­şe Şa­sa’nın san­cı­lı bir iç mu­ha­se­be­si­nin ürü­nü olan bu ki­tap, ye­ni bas­kı­sıy­la, si­ne­ma­ya ve sa­na­ta du­yar­lı bir yak­la­şım ge­liş­tir­mek is­te­yen­le­re eş­siz ve­ri­ler su­nu­yor.
 
Dî­vân 27 çık­tı
Dî­vân: Di­sip­lin­le­ra­ra­sı Ça­lış­ma­lar Der­gi­si’nin yir­mi ye­din­ci sa­yı­sı, Hı­zır Mu­rat Kö­se’nin ön­cü­lü­ğün­de Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de 2003 yı­lın­da ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­yan Si­ya­set Dü­şün­ce­si Atöl­ye­si’nin kat­kı­la­rıy­la ha­zır­la­nan “İs­lam Si­ya­set Dü­şün­ce­si” özel sa­yı­sıy­la oku­yu­cu­la­rı­nın kar­şı­sın­da.
Dî­vân’ın eski sa­yı­la­rı­na in­ter­net üze­rin­den de ula­şı­la­bi­lir: www.di­van­der­gi­si.com
 
11. dönem Osmanlıca Seminerleri başladı
Üç se­ne­yi aş­kın sü­re­dir ba­şa­rı ile de­vam eden Os­man­lı­ca Oku­ma Gru­bu 11. dö­ne­mi­ne 6 ve 20 Şu­bat’ta ya­pı­lan se­vi­ye tes­pit sı­nav­la­rı ne­ti­ce­sin­de olu­şan 8 grup (yak­la­şık 250 ki­şi) ile 1 Mart’ta baş­la­dı.
28 Ha­zi­ran-6 Ağus­tos 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da Mat­bu ve Yaz­ma ol­mak üze­re iki ay­rı se­vi­ye­de de­vam ede­cek 12. dö­nem se­mi­ner­le­ri için baş­vu­ru­lar 7 Ha­zi­ran-18 Ha­zi­ran 2010 ta­rih­le­ri ara­sın­da alı­na­cak­tır.
 
Sözlü Tarih Projesine Çağrı
Za­man her şe­yi unut­tu­ru­yor. Ka­yıt al­tı­na alın­ma­yan ha­ya­ta da­ir, ya­şan­mış­lık­la­ra ait söz­ler kay­bo­lup gi­di­yor. He­men her­kes­çe ma­lum olan şey­ler bir sü­re son­ra he­men her­kes­çe meç­hul olu­ve­ri­yor. Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı, Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi bün­ye­sin­de bir sü­re­dir yü­rüt­tü­ğü söz­lü ta­rih ça­lış­ma­la­rı­nı da­ha kap­sam­lı bir ha­le ge­tir­mek mak­sa­dıy­la de­ğer­li kat­kı­la­rı­nı­zı bek­le­mek­te­dir. Ya­kın çev­re­niz­de ta­nı­dı­ğı­nız, bil­di­ği­niz or­ta yaş ve üze­ri, ge­le­nek­sel ta­bir­le “gün­gör­müş” ki­şi­ler­le gö­rüş­me­ler yap­ma­mı­za ve­si­le ola­rak bu pro­je­mi­ze kat­kı­da bu­lu­na­bi­lir­si­niz.

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.