KAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

“Yeni Normal”de Gelişmiş Ülkeler ve Yükselen Piyasalar

Ahmet Faruk Aysan

5 Şubat 2011 Cumartesi 15:00 Salon: ZEYREK SALONU

 

KAM İktisat Konuşmaları’nın üçüncüsünde, küresel finansal krizin ardından dünya piyasalarının altüst olduğu ve standartların yeniden tesis edilmeye çalışıldığı bir dönemde Doç. Dr. Ahmet Faruk Aysan ile “yeni normal”de gelişmiş ülkeler ve yükselen piyasaları tartışacağız.
 
Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi olan Doç. Dr. Ahmet Faruk Aysan, 1999’da Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu ve University of Maryland College Park’ta 2001’de yüksek lisansını, 2005’te doktorasını tamamladı. 2008 yılında doçent oldu. Dünya Bankası, T.C. Merkez Bankası ve Oxford Analytica’nın da aralarında bulunduğu kurumlara danışmanlık yapan Aysan, 2005 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi dersleri vermektedir. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi’nde başkan yardımcılığı,  G-20 Finansal Güvenlik Uzmanları Grubu üyeliği, Tübitak Sobag danışma kurulu üyeliği ve Avrupa Birliği FP7 programında ekonomi alanında ülke uzmanlığı görevlerini yürütmektedir. Uluslararası finans, makroekonomi, ekonomi politik, bankacılık ve finans, kredi kartları, ekonometri, yönetişim, kalkınma konularında uzmanlaşan Aysan, birçok uluslararası derginin yayın kurulu ve danışma kurulu üyesidir. Middle East Economic Association tarafından verilen İbni Haldun Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri üzerine yazılan en iyi makale ödülünü,  Boğaziçi Üniversitesi Vakfı yayın ödüllerini ve akademik teşvik ödüllerini almıştır. 
 
***
Ahmet Faruk Aysan: ''Türkiye yükselen piyasalarda yerini aldı''
 
 
Değerlendirme: Salih Kaymakçı
Konuşmasına 2008 yılında Lehman Brothers’ın batışıyla ortaya çıkan küresel krizin gelişmiş ülkelerde uygulanan tüm iktisadî politikalara rağmen iki yılı aşkın bir zamandır devam ettiğini söyleyerek başlayan Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyelerinden Ahmet Faruk Aysan, bu durumun krizlerin ekonomi üzerinde şoklar yaratsa da kısa sürede normale dönüleceği inancını sarstığına işaret etti. Aysan, bu şartlar altında dünyanın nereye gittiğini anlamamıza yarayan yeni terminolojiler üretmenin önemine değinerek Muhammed el-Arian’ın “Yeni Normal” (YN) kavramsallaştırmasına dikkat çekti ve YN’nin yapısal özelliklerini dinleyicilerle paylaştı. Ben Bernanke’ye atıfla “alışılmışın dışında bir belirsizliğin” hâkim olacağı YN’de risklerin fiyatlanması oldukça zorlaşıyor ve artık yatırımların getirisini değil, kendi değerlerini koruması önem kazanıyor. Yine ona göre, yeni bir finans krizini önleme kaygısı, YN’de daha sıkı regülasyonlar ile yol üzerinde daha fazla polis bulunmasına yol açarak, kârlılık oranları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturacak.

el-Arian’a göre küresel kriz gelişmiş ülkeler ve yükselen piyasalar arasında zaten varolan ayrışmayı daha da hızlandırarak bir etki yarattı. Bu minvalde YN’de gelişmiş ülkeler %3’lerde seyreden eski büyüme oranlarına geri dönemeyecekler ve %2’lik bir büyüme ile yetinmek zorunda kalacaklar. Bu ülkelerin kriz öncesi %4-5 civarındaki işsizlik oranları da artık %9-10 seviyelerinde seyredecek. Yaşlanan nüfus ve emeklilik fonlarının kriz ortamında düşen kârlılık oranları ise sosyal güvenlik sisteminin geleceği açısından tehlike arzediyor. Gelişmiş ülkelerin milli gelire oranla borçluluk oranları ise oldukça yüksek ve bu durum borçların geri ödenebilirliği hususunda soru işaretlerine neden oluyor.

G20 üyesi ülkeleri kapsayan yükselen piyasalarda ise durum oldukça farklı. Yükselen piyasalar YN’de yüksek büyüme oranlarıyla dünya ekonomisinde büyümenin motoru haline gelmiş bulunuyorlar. Düşük borçluluk oranları, yüksek döviz rezervleri, esnek üretim stratejileri ve ticaretlerindeki çeşitlenmeyle güçlü bir yapı arzediyorlar. Zayıf iç talep ve varlık balonu oluşma ihtimali ise bu ülkeler için risk oluşturabilecek faktörler arasında yer alıyor.

Konuşmasında YN’de Türkiye’nin durumuna da değinen Aysan, krizin kısa dönemli etkisi şiddetli olsa da yeniden yakalanan yüksek büyüme oranı ve işsizlikteki düşüşle birlikte Türkiye’nin de yükselen piyasalar arasında yerini aldığını belirtti. Krize rağmen mali disiplinden ödün vermeyen Türkiye, enflasyon ve faiz oranlarındaki düşüşle bir başarıya imza atmış bulunuyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve bankaların zorunlu karşılıklarını arttırma kararları da sıcak para akımı ile oluşabilecek bir varlık balonu ihtimaline karşı yerinde önlemler olarak değerlendirilebilir. Türkiye için yüksek sayılabilecek döviz rezervleri de ülke ekonomisini güçlü kılıyor. Aysan Türkiye’nin dış ticaretinde de bir çeşitlenme gözlendiğini belirterek küresel ekonomideki ayrışmada yükselen piyasalar arasında yerini alan Türkiye’nin bu anlamda bir “eksen kayması” yaşadığına vurgu yaptı. 

 

 

Bilim ve Sanat Vakfı (Foundation for Sciences and Arts)

Küresel Araştırmalar Merkezi (Centre for Global Studies)

Adres:Vefa Cad., No: 41, 34134, Vefa/İstanbul
Tel: +90 212 528 22 22 / 801-802
Faks: +90 212 513 32 20
E-Posta: kam@bisav.org.tr

 



 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.