MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Aklın Sınırlarında Metafizik: Felsefi Akledilirler Öğretisi

Abuzer Dişkaya

4 Haziran 2022 Cumartesi 16:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Medeniyet Araştırmaları Merkezi Kitâbiyat toplantı dizisinin yeni oturumunda Aklın Sınırlarında Metafizik* kitabıyla Abuzer Dişkaya'yı** ağırlıyor.

 

"Amacını eşyanın hakikatine ulaşmak olarak belirlemiş olan klasik felsefe, bu amacına ulaşabilmek için gerekli ontolojik ve epistemolojik imkânlara sahip olduğunu iddia etmektedir. Bu iddianın temellendirilmesi sadedinde belli bir varlık anlayışı geliştirmiş ve buna uygun bir bilgi anlayışı ortaya koymuştur. İnsan gücü nispetinde eşyanın hakikatine nasıl ulaşabilir diye sorduğumuzda, karşımıza klasik felsefenin “akledilirler” anlayışı çıkmaktadır. Buna göre akledilirler, ulaşılmak istenen eşyanın hakikatine tekabül eden tümel anlamlara karşılık gelmektedirler. Diğer bir ifadeyle, akledilirler, ontolojik olarak eşyanın hakikatini oluşturan makul veçhelerinin, akıl tarafından idrak edilmiş varlık ve mahiyetlerinin bilgisinden oluşmaktadırlar. Dolayısıyla, akledilirler konusu, klasik tarzda metafizik yapılıp yapılamayacağı meselesiyle doğrudan bağlantılı hâle gelmektedir.
Elinizdeki çalışma, dış âlemden hareketle aklın, akledilirleri nasıl elde ettiği ve varlığın aklî bilgisi anlamında metafiziğin nasıl mümkün olduğu konusunu incelemektedir."

 

* Ketebe Yayınevi, 2021.

*1977 yılında Adıyaman’ın Gerger ilçesinde doğdu. 2003 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksel lisansını İran'da Şeyh Müfit Üniversitesi İslam Felsefesi ve Kelamı ana bilim dalında “İbn Sina’da Akıl ve Akli Bilgi” başlıklı teziyle 2009 yılında aldı. Doktorasını 2020 yılında “Aklın Sınırlarında: İslam Felsefesinde İkinci Akledilirler Öğretisi” başlıklı teziyle bitirdi. Hâlihazırda İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Felsefe ve Din İlimleri bölümünde İslam felsefesi hocası olarak çalışmaktadır.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.