MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

İlimleri Sınıflamak: İslam Düşüncesinde İlimler Tasnifi

M. Cüneyt Kaya, Mustakim Arıcı

19 Nisan 2020 Pazar 17:00 Salon: YUVARLAK MASA SALONU

Medeniyet Araştırmaları Merkezi Kitabiyat toplantı serisinde Müstakim Arıcı* ile editörlüğünde Klasik Yayınlarından neşredilen İlimleri Sınıflamak: İslam Düşüncesinde İlimler Tasnifi** kitabını konuşacak. M. Cüneyt Kaya'nın moderatörlüğünü üstlendiği prgorama BİSAV'ın YouTube kanalından (BİSAV TV) erişim sağlayabilirsiniz.

Kitabı görüntelemek için tıklayınız.

Arka kapaktan:

"İslâm entelektüel geleneğinin mahiyetine nüfuz edebilmemizin bir yolu da bizatihi bilgiyi ve (b)ilimleri konu edinen eserlerden geçmektedir. Bu literatür yüzyıllar boyunca Bağdat’tan Kahire’ye, Dımaşk’tan Fas’a, Semerkan’tan Şiraz’a, İstanbul’dan Endülüs’e uzanan devasa bir coğrafyada ortaya çıkıp gelişmiştir.  Böyle büyük bir mirasın ve beraberinde getirdiği zorlukların farkında olarak ve Türkçede İslâm düşüncesinde ilimleri konu edinen eserler üzerine yapılmış bir telif ya da derlemenin bulunmayışını dikkate alarak bu çalışma hazırlanmıştır.

Kitaptaki on altı makaleden ilk ikisi giriş makaleleri, diğerleri ise bir müellif ve bu alandaki eseri ya da eserleri bağlamında ilimlere bakışını konu edinen yazılardır. Bir müellif ekseninde yazılan makaleler Fahreddin Râzî’den (ö. 606/1210) başlayıp on dokuzuncu yüzyıla kadar uzanan bir süreci ve İslâm coğrafyasının neredeyse bütününü içerecek şekilde tasarlanmıştır. İslâm düşüncesinin klasik döneminde ilimlerin tasnifiyle ilgili sahip olduğumuz görece ayrıntılı birikime rağmen, on üçüncü yüzyıl sonrasında bu literatürün nasıl bir gelişim seyri takip ettiği sorusu, bu eser yoluyla bir nebze olsun cevaplanmaya çalışılmıştır.

Yazarlar
Mustakim Arıcı, Ömer Türker, Eşref Altaş, Mansur Koçinkağ, Ali Ertuğrul, Cahid Şenel, Mehmet Çiçek, Şükran Fazlıoğlu, Ali Kürşat Turgut, Abdullah Taha İmamoğlu, Ahmet Kamil Cihan & Salih Yalın, Sümeyye Parıldar, Tuncay Başoğlu, Hatice Toksöz, Yasin Apaydın, M. Cüneyt Kaya."

 

* MÜ İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu (2002). MÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansını (2005), İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını (2011) tamamladı. Halen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Felsefesi Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Temel çalışma alanları İbn Sînâ sonrası düşünce ve felsefe, İslâm düşünürlerinde siyaset ve ahlâk felsefesi ve İslâm felsefesi tarihi yazıcılığıdır.

** Klasik Yayınları, 2019

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.