TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Habsburgların Entellektüel Diplomatı Busbecq ve Türk Mektupları

Zahit Atçıl

25 Eylül 2017 Pazartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Birincil kaynakların okunup tartışıldığı Tarih Okumaları programında bu sezon seyahatnameleri tartışıyoruz. Programın Eylül ayında gerçekleşecek oturumunu Zahit Atçıl* ile gerçekleştireceğiz. Atçıl bizlere Osmanlı- Habsburg barış anlaşmasının yeniden görüşülmesi için Avusturya arşidükü Ferdinand diplomatik heyetin başında  Ogier Ghiselin de Busbecq (1522-1592)’i görevlendirilmesiyle başlayan mektuplaşma sürecini anlatacak. Hümanist bir entellektüel olarak yetişen Busbecq Osmanlı topraklarına ilk gelişinden (1554) itibaren asıl görevi olan diplomatik yazışmalar dışında Osmanlı siyasi düzeni, şehirleri, toplumsal hayatı vb birçok konuda gözlemler yapmış ve bu gözlemlerini dört mektup halinde kaleme almıştır. İlk başta Latince yazılmış olan bu mektuplar bir araya getirilerek Türk Mektupları başlığı ile yayınlanmış ve çeşitli dillere çevrilmiştir. Türk Mektupları içerdiği birçok orjinal bilgi dışında bir yabancı gözünden 1550’lerdeki Osmanlı dünyası üzerine  çok gerçekçi gözlemler içermektedir. 

* Yrd. Doç. Dr., Medeniyet Üniversitesi.

 

Bu programın, BSV Bülten'in 95. sayısı 97-99 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz

https://www.bisav.org.tr/Bulten/285/1761/habsburglarin_entelektuel_diplomati_busbecq_ve_turk_mektuplari

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.