TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Gabriel de Luetz, Aramon Baronu ve Senyörü, Osmanlı Topraklarında (1546-1553): Elçiliği ve Ma‘iyyetinin Mâhiyeti

Güneş Işıksel

12 Mayıs 2017 Cuma 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Birincil kaynakların okunup tartışıldığı Tarih Okumaları programında bu sezon seyahatnameleri tartışıyoruz. Programın Mayıs ayında gerçekleşecek oturumunda Güneş Işıksel* ile gerçekleştireceğiz. XVI. yüzyılın ortalarına gelindiğinde Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa’da, askeri ve diplomatik düzlemlerde en önemli ilgi odaklarından birini oluşturduğu gibi entelektüel, epistemik ve sanatsal “yeniden doğuşların” eyleyici ve meraklıları için bilgi nesnesi konumuna geliyordu. Fransa Kralı I. François’nın I. Süleyman’ın nezdindeki elçisi Gabriel de Luetz’ün** yedi yıllık Osmanlı deneyimi yukarıda sözü edilen askeri, diplomatik, istihbari, entelektüel vd. düzlemlerin tümü göz önüne alındığında çağcıl diplomasi tarihinde, aynı yıllarda gerçekleşen Busbecq’in görece daha bilindik elçiliği ile birlikte, bir ilke işaret eder. Bu sunumun konusu ise elçinin eylemlerini ele alan seyahatnamelerden yola çıkarak askeri, diplomatik ve entelektüel tarih arasındaki bu kesişimi kurcalamak.  

 

* Yrd. Doç. Dr., Medeniyet Üniversitesi.

**Jean Chesneau, D'Aramon Seyahatnamesi, Dergah Yayınları, 2013.

 

 

Bu programın, BSV Bülten'in 94. sayısı 53-54 sayfaları arasında yayınlanan,

değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz...

https://www.bisav.org.tr/Bulten/281/1715/gabriel_de_luetz_aramon_baronu_ve_senyoru_osmanli_topraklarinda__1546_1553_elciligi_ve_ma%E2%80%98iyyetinin_mahiyeti

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.