SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Süleymaniye Camii Geometrik Desenleri ve Tekil Bir Uygulama

Serap Ekizler Sönmez

22 Ekim 2016 Cumartesi 14:00 Salon: ARAŞTIRMA II SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar-Özel Etkinlik kapsamında Mimar Sinan Cami Minberlerinde Beşgen Geometrik Desenler* kitabının yazarı Serap Ekizler Sönmez’i konuk ediyor.

Mimar Sinan tarafından yapılan ve Klasik Osmanlı Mimarisinin önemli eserlerinden biri olan Süleymaniye Camii, daha çok yapılış hikâyeleri ile gündeme gelir. Bir geometri dehası olan Mimar Sinan, Süleymaniye Camii’nin yapımı sırasında bu alandaki birikimi caminin geometrik kompozisyonlarına da yansıtır. Mimar Sinan, camide yer alan geometrik desenlerimatematiksel bir zemine oturtur. Programda Süleymaniye Camii’nin mimarisine değinilmesinin yanı sıra caminin geometrik sistemlerinin çeşitliliği ağırlıklı olarak ele alınacak ve bu geometrik kompozisyonlara nasıl bakılması gerektiği analizler üzerinden anlatılacak. Tüm klasik dönem eserleri arasında tekil bir yere sahip olan bir tasarımı da analiz üzerinden ayrıntılı bir şekilde yorumlanacak.

Programda, camide bulunan bir desenin analizine yönelik ufak bir analiz çalışması yapılacak (Bunun için katılımcıların cetvel, pergel, kağıt, kalem ve silgi ile gelmeleri rica olunur.)

Program sonunda Süleymaniye Camii’ne gidilerek, camideki geometrik desenler yerinde incelenecek. Özellikle şebekeler, kündekari uygulamaları ve kalem işlerindeki geometrik desenlerin birbirinden farkları ortaya konulmaya çalışılacak.

*Serap Ekizler Sönmez. Mimar Sinan Cami Minberlerinde Beşgen Geometrik Desenler. İstanbul: İstanbul Tasarım Yayınları, 2016.

Serap Ekizler Sönmez: 1973 yılında Almanya'da doğdu. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünden mezun oldu.  Üniversitedeyken başladığı resim eğitimine 12 yıl boyunca ressam İlhami Atalay atölyesinde devam etti. Resme ilgisi ağır basan sanatçı, kimya sektörünü tamamen bırakarak 2003'te kendi atölyesini açtı. "İslam Tarihi ve Mimari Eserleri" ve "İslam Sanatı'nda Geometrik Desenler" gibi alanlarda araştırma ve incelemelerde bulunmuş olan Serap Ekizler Sönmez, bu bağlamda Marmara Üniversitesi SBE İslam Tarihi ve Sanatları bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır. Özellikle Mimar Sinan dönemi yapılarını inceleyerek bu yapılarda bulunan geometrik desenlerin analizlerini içeren kapsamlı bir çalışma hazırlamıştır.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.