SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Bir Tarih Malzemesi Olarak Film

Saadet Özen

20 Nisan 2018 Cuma 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar-Özel Etkinlik programı kapsamında  Saadet Özen’i* konuk ediyor.

Özen, yapacağı sunumda dijital teknolojilerin gelişmesiyle uzun yıllardır varolan, ancak erişimi çok zor olan ve hızla dolaşıma giren bir malzemeden, arşivlerde saklanan filmlerden bahsedecek. Yaşadığımız şehirlerin, ülkelerin geçmişinden manzaraları, günlük hayattan ya da önemli olaylardan anlık görüntüleri ve insan yüzlerini bize taşıyan, ekranlarımızda her gün bir yenisi beliren bu filmleri “Geçmişte üretilmiş bu malzemenin, geçmişi kurgulayanlar için nasıl bir işlevi olabilir? Filmleri eskiyle duygusal bir bağ kurmaktan öte, bir tarih belgesi olarak kullanabilir miyiz, bunun yöntemi ne olabilir? Filmlerin getirdiği bilginin, tarih yazımına bir etkisi olur mu?” gibi bazı sorular üzerinden ele alacak.  Saadet Özen’in konuk olacağı bu program,  F. Samime İnceoğlu ve Ayşe Yılmaz nezaretinde yürütülen Belgelerle Osmanlı’da Sinema Atölyesi kapsamında gerçekleştirilecek.

* Saadet Özen 1972’de İstanbul’da doğdu. Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nü bitirdi. Bir süre turist rehberliği yaptı, ardından uzun süre Can Yayınları’nın Fransızca editörlüğünü yürüttü. Aralarında José Saramago, Yves Simon, Romain Gary, Fernando Pessoa, Paulo Coelho’nun bulunduğu çeşitli yazarların kitaplarını Türkçe’ye çevirdi.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.