SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Derviş Zaim'in Kıbrıs Üçlemesi'ndeki Yapı Çözümcü Hafıza Siyaseti

Cihat Arınç

1 Mart 2019 Cuma 18:00 Salon: ARAŞTIRMA II SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında 1 Mart Cuma günü Cihat Arınç'ı konuk ediyor.  Arınç'tan “Derviş Zaim'in Kıbrıs Üçlemesi'ndeki Yapı Çözümcü Hafıza Siyaseti” isimli sunumu dinleyeceğiz.

Cihat Arınç İngiltere'de hazırladığı doktora tezinde post-kolonyal özne, hayaletler ve hafıza siyaseti temelinde Derviş Zaim'in Kıbrıs'ta geçen üçlemesini ele alıyor. Tezinde İngiltere’nin hayaletinin hâlâ Kıbrıs üzerinde dolaştığını kaydeden Arınç, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların ise post-kolonyalizmi Yunanistan ve Türkiye’nin adayı kendi kolonileri haline getirme teşebbüslerinin kurbanları olarak tecrübe ettiklerini vurguluyor.

"Derviş Zaim, adadaki bölünmüş hafızaya karşı sinemasal hafızayla yüzleşip, dekonsturiktif bir sinemasal hafıza geliştirir. Ada dışından bakan göze karşı kamerasını adaya kurar ve adada yaşayan insan gözünden sinemasal dilini inşa eder. Kamerayı iç mekânlara, evlere sokar, evler arası ilişkileri, sokağı, kahvehaneleri gösterir. Önceleri olağan seyrinde bir arada ilerleyen yaşamda yavaş yavaş ayrışmanın nasıl gerçekleştiğine izleyeni şahit tutar. İki tarafın kendi hayaletleriyle meşgul olması sonucunda adada oluşan bölünmüş hafızaya ve karşı tarafa verilen zararın kimsenin umurunda olmayışına dikkat çeker ve böylelikle iki toplum ‘kolektif kurbanlık’ paydasında buluşur."

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.