SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Üçüncü Sinema Estetiği

Yusuf Ziya Gökçek

11 Ağustos 2018 Cumartesi 15:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında 11 Ağustos Cumartesi günü Yusuf Ziya Gökçek’i konuk ediyor.Gökçek’ten “Üçüncü Sinema Estetiği” isimli sunumunu dinleyeceğiz.

"Üçüncü Dünya"cı yaklaşımlar, Soğuk Savaş dönemindeki dünya düzeni dışında başka bir dünyanın tahayyülünün mümkün olup olmadığını tartıştı ve bunu sadece siyasal alandaki bir takım ittifaklar düzeyinde değil sanat çalışmalarında da sorguladılar. “Üçüncü Dünya” ülkelerindeki entelektüellerin dâhil olduğu bu müzakereye önemli referans metinleriyle katılan sinemacılar da Üçüncü Sinema olarak tanımlanan bir anlayışı geliştirmeye çalıştı. Genel hatlarıyla klasik Hollywood, Avrupa çağdaş sinemalarının dışında farklı bir estetik görüşle filmlerini oluşturma gayretinde olan yönetmenlerden Fernando Solanas’ın filmleri merkeze alınarak Üçüncü Sinema’nın hangi estetik ve sosyo-politik zeminlerde üretildiğinin ve yeni toplumsal gelişmeler ışığında nasıl işlediğinin değerlendirmesi yapılacaktır. Estetik alanın ve sinema akımlarının inşa edildiği düşünsel ve tarihsel koşulların göz önüne alındığı bu sunumda Üçüncü Sinema ve Solanas sinemasını var eden ilkelerinin devamlılığının tespiti yapılacaktır.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.