TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

II. Selim Dönemi Osmanlı Diplomasisinin Ölçüt ve Çeperleri

Güneş Işıksel

6 Kasım 2017 Pazartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bu ay Bir Kitap Bir Yazar program konuğumuz Medeniyet Üniversitesi’nden Güneş Işıksel*. Yazar eserinden** hareketle Osmanlı Devletinin dış ilişkilerinin idaresi, bir bakıma diplomasisi ya da barışa yönelik tasavvur ve pratikleri –bu sözcüklerin uygunluğu, yerindeliği bu konuşmanın ana odaklarından biri olacak– bazen aynı yüzyılda bile kurumsal ve ilkeleri ilgilendiren dönüşümler geçirebildiği gibi bazen de farklı “çıkar kümelerinin” hatta şahısların (sultan, veziriazam) tercihleri, bu çerçevede önemli değişimleri anlatacak. Bu hareketliliğe bir de devletler arası  güç ilişkilerinin kendi salınımları eklendiğinde, Osmanlı Devletinin belirli bir döneminde –yeni kavramsallaştırma çabaları aynı zamanda yeni dönemlendirmeleri de gerektirir– dış siyasetinin incelenmesi ve de anlamlandırılmasının pek çok farklı ölçütü hesaba katmayı gerektirdiği açık olur. Bu sunumda, II. Selim dönemindeki Osmanlı dış ilişkileri yukarıdaki tanım-soru öbekleri çerçevesinde, bir diğer ifadeyle olaylardan ziyade söz konusu edilen belirleyiciler (ilkeler, kurumlar, zorunluluklar ve tercihler) çerçevesinde ele alınırken, aynı zamanda, Osmanlı diplomasisinin, en azından ilk yüzyıllarının incelenmesi için, yeni öneriler üzerinde de durulacak.   

 

* Yrd. Doç. Dr., Medeniyet Üniversitesi.

 

Bu programın, BSV Bülten'in 95. sayısı 88-91 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz…

https://www.bisav.org.tr/Bulten/285/1757/ii_selim_donemi_osmanli_diplomasisinin_olcut_ve_ceperleri

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.