TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Osmanlı Klasik Çağında Hilafet Meselesi

Tufan Buzpınar

20 Mart 2017 Pazartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Belirli bir konu etrafında yapılan sunum ve tartışması şeklinde cereyan edecek bu seri, yakın aralıklarla gerçekleşecek birden fazla oturumdan müteşekkil ve dolayısıyla daha derinlikli tartışmaların yapılabilmesine zemin hazırlayan TAM İhtisas Konuşmaları’nın ilkinde konuğumuz Tufan Buzpınar* ile “Osmanlı Klasik Çağında Hilafet Meselesi” üzerine konuşacağız. Osmanlıların hangi anlayışla ne zamandan itibaren "Hilafet"le ilgilendikleri, hangi sultanların hilafet unvanını kullandıkları hususları açıklandıktan sonra 1516-17'de Mısır ve Hicaz'ın Osmanlı yönetimine girmesiyle hilafet meselesinin yeni bir döneme girmesi meselesi tartışılacaktır. Bunun ardından, Osmanlıların nasıl ve ne zaman evresel hilafet iddiasını ortaya attıkları ve bunu nasıl meşrulaştırmaya çalıştıkları hususları açıklanmaya çalışılacaktır. Makalenin iddiası/tezi, evrensel hilafet iddiasına sahip ilk Osmanlı padişahının Kanuni Sultan Süleyman olduğu şeklindedir. Bu iddianın nasıl kavramsallaştırıldığı, hilatin Kureyş’ten olması hadisi ile açıkça Kureyş’ten olmayan bir ailenin nasıl olup da evrensel hilafet iddiasında bulunduğu sorularına muasır kaynaklardan cevap bulunmaya çalışılacaktır.

 

*Prof. Dr., İstanbul Şehir Üniversitesi

 

Bu programın, BSV Bülten'in 93. sayısı 102-104 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz...

 

https://www.bisav.org.tr/tr-TR/Bulten/274/1695/osmanli_klasik_caginda_hilafet_meselesi__hilafet_ve_saltanat

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.