MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Yaralı Erkeklikler: 12 Mart Romanlarında Yalnızlık, Yabancılaşma ve Öfke

Çimen Günay Erkol

2 Mart 2019 Cumartesi 15:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

 

 

 

Medeniyet Araştırmaları Merkezi Mart Ayı Kitabiyat toplantı dizisinde Çimen Günay Erkol'u* misafir edecek. Günay Erkol ile 2019'un başında Ayizi Yayınlarınca yayımlanan Yaralı Erkeklikler: 12 Mart Romanlarında Yalnızlık, Yabancılaşma ve Öfke** kitabını tartışacağız.  Kitap, yazarın 2008 yılında Leiden Üniversitesinde tamamladığı ve 2016'da Central European University Press tarafından Broken Masculinities adıyla İngilizce olarak kitaplaştırılan doktora tezinin gözden geçirilmiş Türkçe çevirisi.

"12 Mart Romanları" olarak etiketlenen bir dizi metin, aralarındaki farklılıkların görmezden gelindiği tekil bir imaj odağında değerlendirildi. Bu romanların içerdiği ciddi cinsiyet tartışmaları genellikle gözden kaçtı. Oysa hem kadın hem erkek yazarların romanlarında, kadınlığa ve erkekliğe ilişkin önemli tartışmaların izleri, ipuçları vardı. O kadar ki, bu metinlerin bazıları bütünüyle birer cinsiyet tartışması olarak okunabilirdi. 

Çimen Günay Erkol, böyle bir okuma yaparak bizi bildiğimizi düşündüğümüz bu edebiyatla yeniden tanıştırıyor. Yaralısın'ı, Büyük Gözaltı'yı, Bir Düğün Gecesi'ni, İsa'nın Güncesi'ni, Şafak'ı... yeniden keşfediyoruz." (Arka kapaktan)

 

*1977'de Ankara'da doğdu. 1998 yılında ODTÜ'den Maden Mühendisi olarak mezun oldu ama stajlar dışında bu mesleği yapmadı. Eğitimini edebiyat alanına kaydırarak Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümünde yüksek lisans ve Leiden Üniversitesi Edebiyat Çalışmaları Bölümünde doktora yaptı. 2008 yılından beri Özyeğin Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. İlgi alanları arasında edebiyatta tarih, travma, politik psikoloji ve toplumsal cinsiyet gibi konular vardır.

**Ayizi Yayınları, Ocak 2019.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.