TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Osmanlı Dünyasının Kadın Bânileri: Gülnuş Sultan

Muzaffer Özgüleş

11 Kasım 2017 Cumartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Şehir ve Mahalle Konuşmaları başlıklı yeni program serisine başlayan Türkiye Araştırmaları Merkezi, mekan, şehir ve mahalle konularını tarihi ve güncel yönleri ile konuşmaya fırsat verecek tez, makale, kitap, proje vb. çalışmaları kitlesine ulaştırıp tartışmaya devam ediyor. Bu minvalde serinin Kasım ayı konuğu Gülnüş Sultan üzerine yazdığı kitabı* çerçevesinde Muzaffer Özgüleş** olacak.

Osmanlı İmparatorluğu’nda 1664’ten 1687’ye kadar IV. Mehmed’in hasekiliğini yapmış, daha sonra oğulları II. Mustafa ve III. Ahmed’in saltanatları sırasında 1695’ten 1715’e dek valide sultanlık makamında bulunmuş Gülnuş Emetullah Sultan ve yapıları, Osmanlı tarihinin bu dönemine gösterilen ilgisizlikten payını almıştır. Oysa bu önemli kadın sultan, hem öncelleri gibi devlet yönetiminde aktif bir rol oynamış hem de bu rolünü imparatorluğun dört köşesine yayılan imar faaliyetleriyle pekiştirmiştir. Genellikle Üsküdar’daki külliyesiyle bilinen Gülnuş Sultan’ın yapılarının önemli bir kısmı günümüze ulaşamadığından, imar faaliyetlerini eksiksiz bir şekilde ortaya koyabilmek için Osmanlı arşivleri başta olmak üzere birincil yazılı ve görsel kaynaklara başvurmak gerekmektedir. I.B. Tauris etkietiyle 2017’de yayınlanan The Women Who Built the Ottoman World: Female Patronage and the Architectural Legacy of Gülnuş Sultan adlı kitabı temel alan bu sunuşta az tanınan bu kadın baninin Osmanlı mimarisindeki gözden kaçan önemi ortaya koyuluyor. Ayrıca Gülnuş Sultan’ın yapı eylemliliği, kendisinden önceki ve sonraki haseki ve valide sultanlarınkiyle karşılaştırılarak Osmanlı’daki kadın banilerin imar faaliyetlerini belirleyen parametrelerin neler olduğu ve kadın sultanların baniliğinin imparatorluğun uzun tarihi boyunca nasıl bir dönüşüm geçirdiği irdeleniyor.

 

*The Women who Built the Ottoman World: Female Patronage and the Architectural Legacy of Gülnuş Sultan, I.B. Tauris, 2017.

**Yrd. Doç. Dr., GAÜN.

 

Bu programın, BSV Bülten'in 95. sayısı 95-97 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz

https://www.bisav.org.tr/Bulten/285/1760/osmanli_dunyasinin_kadin_banileri_gulnus_sultan

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.