SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Edirne Üç Şerefeli Cami ve Belgeler Üzerinden Erken Dönem Onarımları

Feyza Köse

28 Şubat 2019 Perşembe 17:00 Salon: ARAŞTIRMA II SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında 28 Şubat Perşembe günü Feyza Köse’yi konuk ediyor.  Köse’den, “Edirne Üç Şerefeli Cami ve Belgeler Üzerinden Erken Dönem Onarımları” isimli sunumu dinleyeceğiz.

Bu tez kapsamında, Erken Dönem Osmanlı camileri içinde Edirne Üç Şerereli Cami ve belgeler üzerinden caminin geçirdiği onarımlar incelenmiştir. II. Murat döneminde inşa edilen Üç Şerefeli Cami, o döneme kadar inşa edilmiş en anıtsal padişah yapısı olmuştur. Önceki camilere göre birçok yeni özelliğe sahip yapı, büyük merkezi kubbesi, avlusu ve yapı ile organik bir bütünlük sağlayan dört minaresi ile Klasik Dönem Osmanlı cami tipinin erken prototipidir. Edirne Üç Şerefeli Cami, Osmanlı dönemi içinde çeşitli onarımlar geçirmiştir. Bunlardan en önemlisi H. 1165/M. 1752 Trakya depreminde sonra geçirdiği kapsamlı onarımdır. E. H. Ayverdi tarafından bu onarımların detaylarını içeren keşif listelerini yayımlanmıştır. H. 1177/ M. 1764 yılında tamalanan söz konusu caminin yapısal anlamda geçirdiği en kapsamlı 18. yy onarımdır. Bu çalışma kapsamında VGMA ve BOA'dan elde edilen belgelerden caminin 1764 yılı sonrasında ki onarım süreçlerine ilişkin bilgiler edinilmiştir. Çoğunlukla 19. yy'ın ikinci yarısından sonraki döneme ait olan bu belgeler özellikle günlük kullanımdan kaynaklanan ve zaman içinde oluşan hasarların onarımlarıdır. Çalışma kapsamında yapılan arşiv taramalarında caminin özellikle onarım ve fiziksel çevresini ilgilendiren konular ile ilgili bir seçme yapılmış ve Cumhuriyet öncesi geçirdiği onarımlar mümkün olduğunca açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.