SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Osmanlının Son Döneminde Evlerdeki Hatların Kültürel Rolü

Berna Yalaz

17 Kasım 2018 Cumartesi 14:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında 17 Kasım Cumartesi günü Berna Yalaz’ı konuk ediyor.  Yalaz’dan, “Osmanlının Son Döneminde Evlerdeki Hatların Kültürel Rolü” isimli sunumu dinleyeceğiz.

Kültürel Çalışmalar alanında yayınlanan bu tez çalışması "Osmanlının son döneminde evlerdeki hat levhalarının ve İslami kaligrafinin şehir sakinlerinin günlük yaşantısındaki kültürelrolü" üzerine  yorumlayıcı, nitel bir araştırma çalışması içermektedir. Bu yazılarda bir şablon var mıdır? Kim için ve ne amaçlayazılmıştır? Anlam nasıl iletilir? Evlere kutsal bir karakter kazandırmak için miyazılmıştır yoksa İslam dünyasında evler zaten kutsal bir statüye mi sahiptir? Sadecebir tüketim modelinin parçası olarak, dekoratif ya da süsleme amaçlı mı yazılmıştır?Ahlâkı güzelleştirmek amaçlı, dini ve ahlaki kuralları hatırlatan yazılar mıdır ya da kötüetkiler ve talihsizlik gibi negatif durumlardan korunma amaçlı mı yazılmıştır?  Bu tez çalışması, evlerdeki hat levhaları ve yazıların “koruyucu” amaçlı kullanıldığını savunmaktadır.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.