MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Ekokurgu: Ekolojik Sorunların Çözüm Yolu Olarak Edebiyat

Sezgin Toska

17 Mart 2018 Cumartesi 14:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Mart ayında bir Kitabiyat toplantımız daha var. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Sezgin Toska* ile geçtiğimiz yayımlanan ile Ekokurgu: Ekolojik Sorunların Çözüm Yolu Olarak Edebiyat** kitabını konuşacağız.

Arka kapaktan:

"Ekolojik felaketler ve zararlarıyla mücadele etmenin birden fazla yolu vardır. Bu mücadelenin bir boyutu egemen yapının değiştirilmesi ise öteki ekolojik bilgelik ve doğayla empati yapmaktır. Doğaya tahakküm kuran değil, doğanın bir parçası olduğunu düşünen bireyler için edebiyat yeni umut kapıları açar.

Ekokurgu, edebiyatta doğa ve çevrenin nasıl algılandığını, onlara karşı işlenmiş suçların neler olduğunu, nasıl işlendiğini ve bunlar için ne gibi çözüm yolları geliştirildiğini araştırmıştır. 21. yüzyılda yazılan ABD kökenli ekokurgu eserler incelenip, günümüz ve sonrasına ışık tutacak çözümlemeler yapılmıştır. Edebiyat varsa hala umut vardır.

Sezgin Toska, insanları edebiyat ve edebiyat çalışmaları aracılığıyla ekoloji ve sürdürülebilir yaşam üzerine bir kez daha düşünmeye ve harekete geçmek için edebiyattan ilham almaya davet ediyor. Ekokurgunun geniş yelpazesi edebiyatı ekolojik sorunların çözüm yolu haline getiriyor.

Elinizdeki kitap göz göre göre yitip gidenleri çaresizce izlerken etrafımızı çevreleyen, üstümüzü örten, içimize işleyen gücün, egemenliğin sembolü kara bulutların aslında birer beton, bükülmez demir, çözünmez kimyasal gibi inşa edilmesine karşın romantizm, sevgi, emek ve umut ile çözüleceğinin resmidir."

* 1984 yılında İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladı. 2006 yılında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 2009 yılında "Eugene O'Neill'in İmparator Jones Adlı Yapıtına Ekoeleştirel Yaklaşım" isimli teziyle yüksek lisansını ve 2015 yılında "Amerikan Ekokurgu Yapıtlarda Çevre Sorunları, Suçları ve Öngörülen Koruma Yöntemleri" isimli teziyle doktorasını aynı üniversitede tamamladı. Yazarın Amerikan Etütleri ve ekoeleştiri (çevreci eleştiri) üzerine çalışmaları bulunmaktadır. Halen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yapmaktadır.

** İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi, 2017.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.