SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Şair Müzelerinden Şiir Müzelerine: Yahya Kemal Müzesi Tasarım Önerisi

Büşra Dilaveroğlu

28 Ağustos 2019 Çarşamba 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında 28 Ağustos Çarşamba günü Büşra Dilaveroğlu’nu konuk ediyor.  Dilaveroğlu’ndan, “Şair Müzelerinden Şiir Müzelerine: Yahya Kemal Müzesi Tasarım Önerisi” isimli sunumu dinleyeceğiz.

Rönesans’ın nadire kabinelerinden [cabinets of curiosities], günümüzün postmodern etkileşimli müze mekanlarına değin, müze mekanı seyreden-seyredilen karşıtlığından, özne-nesne ayrımına, aklın iktidarından evrensel olanın sahnesine uzanan farklı gerçeklik algılarının temsilcisi olagelmiştir. Bu çalışma müzeninin tarihselliği içinde nesnelerle ilişki kurma biçimlerinin farklılaştığı bir zamanda bir şairin hayatını ve eserlerini mekana dönüştürme tasarımının hikayesidir. Bu bağlamda Merzifonlu Karamustafa Paşa Medresesi içindeki Sıbyan Mektebi’nde bugün hala varlığını sürdüren Yahya Kemal Müzesi için ‘küçük bir mekanda, büyük birini anlatmak’ temalı bir sergi tasarımını eksen alır.

Bu çalışma Büşra Dilaveroğlu tarafından yazılan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde Mimarlık Anabilim Dalı’nda Prof. Dr. İbrahim Numan ve Doç. Dr. Hasan Fırat Diker danışmanlığında hazırlanmış olan “Bir Büyük Adam Bir Küçük Mekan, Yahya Kemal Müzesi Tasarım Önerisi” başlıklı tezin sunumudur.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.