SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Klasik Dönem Osmanlı Mimarisinde Geometrik Desenler

Serap Ekizler Sönmez

10 Mart 2018 Cumartesi 13:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar-Kitap kapsamında Mimar Sinan Camileri ve İslam Sanatında Geometrik Desenler* kitabının yazarı Serap Ekizler Sönmez’i konuk ediyor.

Klasik Osmanlı mimarisinde uygulanmış geometrik sistemler, mimari de olduğu gibi bu süreçte bir sisteme oturmuştur. Desenlerin uygulama yerleri ile birlikte uygulamadaki metotlar hem kendinden evvelki uygulamalardan farklılık göstermiş hem de içinde barındırdığı geometrik kurgu bakımından yeni tasarımlara da imza atılmaya devam edildiğine dair örnekler sunmuştur. Farklılıkların ve geleneğin devamı şeklinde uygulanmış eserlerin sunulacağı programda, özellikle geometrik desenlerin akademik çalışmalarda ve sanat işlerinde nasıl ele alınması gerektiğine dair farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır. Programda simetri, modüler kurgu ve poligonal yapı gibi kavramların, desende yeni açılımlar yapmak için ne denli önemli olduğu örnekler üzerinden gösterilecektir.

 

* Serap Ekizler Sönmez, Mimar Sinan Camileri ve İslam Sanatında Geometrik Desenler, İstanbul: Klasik Yayınları, 2017.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.