MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

İnsanı Yazmak: 19. Yüzyıl Osmanlı Biyografi Yazıcılığı ve Problemleri Üzerine Bir Değerlendirme

Ali Akyıldız

24 Mart 2018 Cumartesi 15:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Türkiye'de Biyografi toplantı dizisinin ikinci oturumunda Refia Sultan ve Sadullah Paşa biyografilerinin yazarı Prof. Dr. Ali Akyıldız* ile Osmanlı Araştırmaları Dergisi'nin 50. sayısında yayımlanan makalesinden** hareketle 19. yüzyıl Osmanlı'sında biyografi yazıcılığını konuşacağız.

*Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini Marmara Üniversitesi’nde tamamlayan (1985, 1987, 1992) Prof. Akyıldız tarihçilik kariyerine Başbakanlık Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda uzman yardımcısı olarak başladı. 1989’da Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne geçtikten sonra aynı kurumda 1995 yılında doçent, 2001 yılında ise profesör oldu. İngiltere, İskoçya ve Japonya’da araştırmacı ve misafir öğretim üyesi olarak bulunan ve esas ilgi alanları 19. yy.ın bürokratik reformları ve sosyo-ekonomik tarihi olan Prof. Akyıldız aynı zamanda literatürümüzde eksik bir alan olan biyografi yazımında da bazı önemli eserler kaleme almıştır. Bu alanlardaki seçkin yerini yürüttüğü projeler ve kitaplarına verilen birçok ödül (ör. 2010 Uluslararası Halil İnalcık Tarih Ödülü, 2011 Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma Ödülü) ispatlar.

** "İnsanı Yazmak: 19. Yüzyıl Osmanlı Biyografi Yazıcılığı ve Problemleri Üzerine Bir Değerlendirme", Osmanlı Araştırmaları (The Journal Of Ottoman Studies), 50, 2017.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.