KAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Devleti Geri Getirmek: Türkiye ve Fransa'da Planlama ve Ekonomik Kalkınma

Vedat Milor

30 Temmuz 2022 Cumartesi 16:00 Salon: VEFA SALONU

KAM: Kitap-Makale: Vedat Milor, “Devleti Geri Getirmek: Türkiye ve Fransa'da Planlama ve Ekonomik Kalkınma”, 30 Temmuz 2022.

Küresel Araştırmalar Merkezi’nin Temmuz ayının Kitap-Makale konuğu kıymetli yemek eleştirmeni, programcı ve yazar Vedat Milor olacak. Vedat Milor ile dilimize yeni tercüme edilmiş olan “Devleti Geri Getirmek: Türkiye ve Fransa’da Planlama ve Ekonomik Kalkınma Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma” başlıklı tezini, kitabını konuşacağız. Toplantı, 30 Temmuz saat 16.00’da Vakfımızın Vefa Salonu’nda gerçekleştirilecektir.

VEDAT MİLOR 1955 İstanbul doğumlu. Aslen Konyalı olan dedesi Tahir Bey ve babaannesi Handan Hanım ile büyüdü. Galatasaray Lisesi’nde okurken iki merakı vardı. Biri, masa tenisi. Okulun Türkiye birincisi olan masa tenisi takımında yer aldı. Diğeriyse dünya sineması. Onat Kutlar’ın başında bulunduğu Sinematek’e gelen her filmi izlemek için gerektiğinde demir parmaklıklardan atlayıp okuldan kaçardı. O sıralar biraz Marx okudu, “Her şeyin başı iktisat” diye düşündü ve Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi okudu. Üniversitedeyken aldığı politika ve sosyoloji derslerini iktisattan daha ilginç buldu ve yüksek lisansını politika sosyolojisi üzerine yapmaya karar verdi. Bu amaçla önce Londra’ya London School of Economics’te (LSE) okumaya gitti ama Berkeley burs olanağı sağlayınca doktora için Kaliforniya’ya taşındı. Doktorasını Sosyoloji Bölümü’nde Prof. Michael Burawoy ile yaptı. Doktora yıllarında Habermas, Foucault, Feyerabend ve Cardoso’nun derslerini takip etti. Dersler, tenis, tavla ve sinema dışında şarap sevgisi gelişti ve hiçbir tadımı kaçırmamaya çalıştı. 1989’da girdiği Dünya Bankası’nda iki sene çalıştıktan sonra akademiye döndü ve Brown Üniversitesi’nde akademisyenlik yaptı. Princeton’daki Institute for Advanced Study’de “fellow” olarak bir sene geçirdi ve Albert O. Hirschman’ın seminerlerine katıldı. Daha sonra hukuk okumaya karar verdi ve “The Order of the Coif” (yüksek başarı derecesi) üyeliğine de seçilerek 1998’de Stanford Üniversitesi’nden J.D. (juris doctor-hukuk alanında doktora öğrencisi) derecesi aldı. Silikon Vadisi’ndeki start-up’larda çalıştı. Daha sonra Georgia Tech Üniversitesi’nin Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. 2005’te Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olarak ders verirken o ana kadar hobisi olan gastronomi yarı mesleğe dönüştü ve Milliyet gazetesinde lokanta eleştirileri yazmaya başladı. O dönem gazetelerde şarap hakkında da yazmak mümkündü ve en çok bu yazılarından keyif alıyordu. NTV’de sekiz yıl boyunca “Vedat Milor ile Tadı Damağımda” programı yayınlandı. Bu arada NTV Yayınları’ndan İtalya: Lokanta ve Şarap Rehberi ve İstanbul: En İyi 100 Lokanta kitapları çıktı. 2021’de Gain Medya tarafından yayınlanan “Vedat Milor ile En İyisi” ve “Sofrada Havan Olsun” adlı yapımlarda yer aldı. Hesap Lütfen! (Kronik Kitap) adlı kitabı 2021’de yayımlandı. Halen gastronomi yazılarına Hürriyet gazetesiyle mizanplas.com ve gastromondiale.com sitelerinde devam ediyor. Sosyal medyada da oldukça aktif. Linda Susan ile evli. Çiftin 2002 doğumlu Ceylan Handan adında kızları var.   

*Toplantı, herkese açıktır ve Bilim ve Sanat Vakfı’nın Vefa Salonu’nda gerçekleştirilecektir.

Bilim ve Sanat Vakfı (Foundation for Sciences and Arts)

Küresel Araştırmalar Merkezi (Centre for Global Studies)

Adres: Vefa Cad., No: 41, 34134, Vefa/İstanbul
Tel: +90 212 528 22 22 / 1065-1066
Faks: +90 212 513 32 20
E-Posta: kam@bisav.org.tr  

 

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.