MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Hannah Arendt Düşüncesinde İnsanlığa Karşı Suçların Temellendirilmesi

Hüseyin Günal

3 Şubat 2018 Cumartesi 15:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Tezgahtakiler toplantılarında 2018 Şubat ayında ilk konuğumuz Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'den Hüseyin Günal olacak. Günal ile insanlığa karşı suç kavramını Arendt düşüncesi çerçevesinde konuşacağız.

“Yirminci yüzyılın en önemli politika kuramcılarından biri olan Hannah Arendt (1906-1975), insanlığa karşı suçların yeniliğini, önemini, erkenden kavrayan ender düşünürlerdendir. Arendt’e göre, insanlığa karşı işlenen suçlar emsalsizdir, yani bu suçlar, ceza hukukunun o zamana dek bilinen suç tiplerinden farklı olarak yeni bir suç tipi oluşturmaktadır. Söz konusu yenilik, sadece bu suçların bütün insanlığa karşı işlenmiş olmasında değildir, aynı zamanda suçun işlendiği bağlamın yeniliği ve bu bağlamın anlaşılması Arendt açısından önemlidir. (…) Arendt meslekten hukukçu değildir, (…) buna karşın, Arendt’in düşüncesinde hukukun her zaman ayrıcalıklı bir yeri olmuştur. Arendt’in düşünce zincirlerinin başlangıç noktasını yahut, başka bir deyimle, onu hayatı boyu meşgul eden sorunu ele alırsak, Arendt’in uluslararası ceza hukuku kuramına yaptığı katkıyı ve kitabın konusunu oluşturmasının nedenini anlamamız kolaylaşır. Arendt’in eserlerine bütünsel bir bakış, onun düşüncesinin merkezini, yirminci yüzyılda ortaya çıkan totaliter deneyimin ve totaliter rejimlerin insanlığa karşı işlediği suçların oluşturduğunu görmemizi sağlar.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.