TAM OKUMA GRUPLARI

OSMANLI TASAVVUF TARİHİ

Reşat Öngören

18 Ekim 2014 Cumartesi

Osmanlı Tasavvuf Tarihi Okuma Grubu XV. ve XVI. yüzyıllardan seçilen örnek metinlerin ardından, önceki dönem XVII. Yüzyılda İsmail Rusuhi Ankaravi tarafından kaleme alınan “Minhacü'l-fukara” başlıklı metin üzerinde çalışmaya başlamış geçtiğimiz dönem de aynı metin üzerinden okumalara devam etmiştir. Okumalarda metinde bahsi geçen mutasavvıfların tasavvuf anlayışları ortaya konmuş, ayrıca tasavvufi yaşantı içerisinde öne çıkan kavram ve haller ele alınmıştır. Yeni dönemde de aynı metne kalındığı yerden devam edilecektir. 

Prof. Dr. Reşat Öngören’in* nezaretinde her hafta Cumartesi günü saat 18.00-19.00 saatleri arasında toplanacak olan bu okuma grubuna katılmak isteyenlerden beklenilen özellikler ise şunlardır:

1-     Osmanlıca okuma bilgisi

2-     Toplantılara düzenli katılım

3-     Toplantı sırasında ve sonrasında aktif çalışma

Bu çerçevede okuma grubumuza katılmayı düşünen kişiler 10 Ekim 2014 tarihine kadar aşağıdaki linkten başvurularını yapabilirler.

Başvuru için tıklayınız… (Başvuru süresi dolmuştur.)

Grubun toplantı tarihi, başvurusu kabul edilenlere e-mail ile ayrıca bildirilecektir.

* İstanbul Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi. 

_____________________________________________

Okuma Grubu Tanım

Yapılan araştırmalar Osmanlıların siyasi, sosyal ve iktisadi hayatında etkili olan unsurların başında tasavvufun geldiğini göstermektedir. Öyle ki bu dönemde halkın yanısıra padişahlar başta olmak üzere, şehzadeler, sadrazamlar, beyler, paşalar ve ağalar gibi her kademeden yöneticiler ve şeyhülislam, kazasker, kadı, müderris gibi ilmiye kökenliler bir şekilde tasavvufla alâkadar olmuşlar, sufilerin faaliyetleri için imkanlar hazırlamışlardır. Osmanlı tarihini değişik boyutlarıyla kavrayabilmek için bu dönemde devlet-tekke ve medrese-tekke ilişkileri üzerinde durmak, saray çevreleri ve medrese mensuplarıyla tasavvuf ehlinin münasebetlerini incelemek ve tabii ki zaman zaman ortaya çıkan problemlerin sebepleri üzerine eğilmek gerekmektedir.

Osmanlı Tasavvuf Tarihi Okuma Grubu, Nefehatü’l-ÜnsMüzekki’n-Nüfus gibi temel kaynaklar ve Osmanlı tasavvuf tarihine dair ilgili akademik çalışmalar (kitap, makale vs.) üzerinden Osmanlı siyasal, iktisadi, sosyal ve kültürel hayatında önemli bir yer işgal eden bu konuyu mercek altına almaktadır.  

 

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.