- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- TAM
- Balkan Tarihi Atölyesi
TAM ATÖLYELER
Balkan Tarihi Atölyesi
Fatma Sel Turhan
25 Nisan 2011 Pazartesi
Bu atölye çalışması, Balkanlar’ın farklı bölge, dönem ve konularına odaklanan tarihçi ve diğer sosyal bilimcileri düzenli aralıklarla bir araya getirmeyi ve günümüz Balkanlar’ına da şekil veren ortak konu başlıklarını tarihi arka planlarıyla tartışmayı amaçlamaktadır. Her toplantıda, incelenen bölgeye dair uzmanlığı olan bir danışmanın öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışma sayesinde, hem bölgeye dair daha derinlikli bir bakış açısına sahip olmak, hem de bölge çalışanları arasında bir iletişim platformu oluşturmak mümkün olacaktır.
- Bütünlüklü bir bakış açısıyla Balkanlar’ı ele almayı amaçlayan bu çalışma kapsamında bugün de çok tartışılan,
- Bölgeselcilik, Osmanlı’nın bölgeselciliği algılayışı,
- Balkanlar’da sınır meseleleri, tarih içerisinde oluşan sınırlar, çatışan sınırlar,
- Osmanlı esnekliğinin mahiyeti, Balkanlar’da nevi şahsına münhasır bölgesel uygulamaların varlığı-yokluğu meseleleri,
- Osmanlı dönemi dil-inanç-kimlik tartışmaları ve günümüze yansımaları
gibi konu başlıkları derinlemesine irdelenecektir.
Dr. Fatma Sel Turhan başkanlığında yürütülecek olan bu atölye çalışmasına katılım için Balkanlar’la ilgili sosyal bilimler alanında uzman olmak veya ilgili konularda lisansüstü çalışmalarına devam ediyor olmak gerekmektedir. Ayda bir gerçekleşecek atölyede katılımcılardan aktif ve düzenli katılım beklenmektedir.
Bu çerçevede atölye çalışmasına katılmayı düşünenler 25 Nisan 2011 Pazartesi tarihine kadar aşağıdaki linkten başvurularını yapabilirler.
Grubun toplantı tarihi, başvurusu kabul edilenlere e-mail ile ayrıca bildirilecektir.
Dr. Fatma Sel Turhan, SETA Vakfı, Balkan Uzmanı
Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun olduktan sonra yine aynı bölümde hazırladığı “The Abolition of the Janissary Army and Its Reflections” adlı teziyle yüksek lisans eğitimini; “Rebelling for the Old Order: Ottoman Bosnia, 1826-1836” isimli teziyle doktora eğitimini tamamladı. Doktora tezini kitaplaştırdığı “Eski Düzen ile Yeni Düzen Çatışınca: Osmanlı Bosna’sında İsyan, 1826-1836” adlı eseri yayın aşamasındadır.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ