TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Ferruh Han Eminüddevle’nin Seyahatnamesinde Türkiye

Turgay Şafak

28 Temmuz 2018 Cumartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Birincil kaynakların okunup tartışıldığı Tarih Okumaları programında seyahatnameleri tartışmaya devam ediyoruz. Programın Temmuz ayında gerçekleşecek oturumunu Dr. Turgay Şafak* ile gerçekleştireceğiz.

Mahzenü’l Vekayi’ adlı bir seyahatname kaleme almış olan Ferruh Han Eminüddevle, 1814 yılında Kaşan’da dünyaya geldi. Fetihali Şah’ın sarayında çeşitli hizmetlerde bulundu. Abbas Mirza’nın isteği ile Muhammed Mirza’nın  (daha sonra şah olmuştur) yanında kendisine askeri görev verilmiştir. Muhammed Şah döneminde Taberistan’daki olayları bastırmak için gönderilmiş ve bir müddet vali olarak görev yapmıştır. Aynı şekilde İsfahan’daki isyanları incelemek üzere gönderilmiş ve bir süre vilayet işleriyle ilgilenmiştir. Ferruh Han’a 1856 yılında Eminülmülk, 1859 yılında da Eminüddevle lakabı verilmiştir. Bazı görüşmeler yapmak üzere Avrupa’ya gönderilmiştir. Bu şekilde Avrupa macerası başlamıştır. Şafak bizlere Eminüddevle’nin Avrupa yolculuğu esnasında almış olduğu notların, Osmanlı topraklarında geçen kısımlarını anlatacak. Eminüddevle seyahatnamesinin yaklaşık 120 sayfası Osmanlı topraklarında geçmektedir. 

 

* Dr., Medeniyet Üniversitesi

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.