TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Hilafet ve Saltanat

Tufan Buzpınar

27 Mart 2017 Pazartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Belirli bir konu etrafında yapılan sunum ve tartışması şeklinde cereyan edecek bu seri, yakın aralıklarla gerçekleşecek birden fazla oturumdan müteşekkil ve dolayısıyla daha derinlikli tartışmaların yapılabilmesine zemin hazırlayan TAM İhtisas Konuşmaları’nda konuğumuz Tufan Buzpınar.* Bu ay İhtisas konuşmalarının ikinci oturumunda konuğumuzun Hilafet ve Saltanat** kitabı üzerinde konuşacağız. Eserde Osmanlı hilafetiyle ilgili meseleler 18. Yüzyıl ekseninde literatür değerlendirmesiyle birlikte II. Abdülhamid’in bir şekilde İstanbul’da kalmalarını sağladığı üç Arap eşrafının dönemin İslâm ve Arap siyasetindeki rolleri tartışılmaktadır. Ardından Cevdet Paşa’nın Arap dünyasıyla ilişkileri, Doksan Üç Harbini müteakip yıllarda Biladü’ş-Şam’da ortaya çıkan Osmanlı aleyhtarı ilanlar, Cezayir’in Fransa tarafından işgalinin ardından Suriye’ye yerleşen Cezayirlilerin tabiiyeti meselesi ve Suriyelilerin meşrutiyet algılamaları incelenmektedir. Son bölüm ise Filistin meselesine hasredilmiş olup, Filistin’e Yahudi göçü meselesi, bölgedeki İngiliz misyoner faaliyetleri ve Filistin meselesinin ortaya çıkışında İngiltere’nin rolü üzerine odaklanmaktadır.

 

*Prof. Dr., İstanbul Şehir Üniversitesi

**Alfa Yayınları, İstanbul, 2016.

 

 

Bu programın, BSV Bülten'in 93. sayısı 102-104 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz...

 

https://www.bisav.org.tr/tr-TR/Bulten/274/1695/osmanli_klasik_caginda_hilafet_meselesi__hilafet_ve_saltanat

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.