TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

I. Dünya Savaşı Yıllarında Osmanlı Devleti'nde Casusluk Faaliyetleri

Abdullah Lüleci

8 Şubat 2016 Pazartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Şubat ayı Tez-Makale Sunumları programında misafirimiz, Sakarya Üniversitesi’nde tamamladığı doktora tezi* çerçevesinde Abdullah Lüleci** olacak. Lüleci’nin tezi, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nin farklı cephelerde savaşmasının yanında düşman casusları ile olan mücadelesi üzerinedir. Osmanlı Devleti’nde çoğunluğu Rum ve Ermeni olan gayrimüslimlerin yanı sıra bazı Müslüman unsurlar da I. Dünya Savaşı’nı kendi çıkarları için kullanmaya çalışmış bu sebeple casusluk faaliyetlerinin etkinliği artmıştır. İtilaf Devletleri’nin hem bu unsurları kullanmaları hem de savaşı kendi lehlerine çekmek için yaptıkları casusluk faaliyetleri karşısında Osmanlı Devleti önlem adına birtakım tedbirler almak zorunda kalmıştır. Lüleci ile bu çerçevede casusluk birimlerinin oluşumu ve Osmanlı’nın bu yönde aldığı tedbirler üzerine tartışacağız. 

 

*Abdullah Lüleci, “I. Dünya Savaşı Yıllarında Osmanlı Devleti’nde Casusluk Faaliyetleri (1914-1918)”, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Sakarya 2014.

**Yrd. Doç. Dr., Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Tarih Bölümü.

 

 

Bu programın, BSV Bülten'in 90. sayısı 108-110 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz...

https://www.bisav.org.tr/tr-TR/Bulten/258/1572/i_dunya_savasi_yillarinda_osmanli_devleti_nde_casusluk_faaliyetleri__1914_1918

 



 

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.