YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Paul Ricoeur’de Sembol ve Metafor

Selami Varlık

20 Nisan 2017 Perşembe 17:30 Salon: ZEYREK SALONU

Zeynep Gökgöz moderatörlüğünde gerçekleştirilecek Sanat ve Felsefe İhtisas Seminerleri isimli program dizisinin ilk konuğu Selami Varlık* olacak. Varlık, Paul Ricoeur’ün sembol ve metafor kavramlarını nasıl ele aldığını ayrıntılı bir şekilde değerlendirecek.

Paul Ricoeur felsefi düşünceye kötülük sembollerini fenomenolojik bir yöntemle tasvir etmekle başlar. Ona göre felsefe hiçbir zaman somut olarak maruz kalınan kötülükle ilgilenmemiştir ve hep yapılan kötülüğe teorik açıklamalar sunmuştur. Oysa maruz kalınan kötülük, hiçbir zaman tam anlaşılamayan, sırrı çözülemeyen bir kötülüktür. Dolayısıyla teorik inceleme yerine onun tezahür ettiği kötülük sembollerini fenomenolojik olarak yorumlamak gerekir. Oysa, kötülükten de öte, genel olarak semboller de benzer şekilde daima başkalıklarını korurlar ve hiçbir zaman tam olarak açıklanma iznini vermezler.

Bu bağlamda Ricoeur sembolü alegoriden ayırır, ve sadece bu ikincinin açıklayıcı bir dille çevrilebilir olduğunu vurgular. Sembol ise nihai anlamını hep korur, ve bundan dolayı daima tekrar yorumlanır. Ricoeur metaforları da aynı bağlamda düşünüp, alegori ve sembol ikiliğine denk olan iki tür metafordan bahseder. Birincisini ikame metaforudur. Burada metaforik sözcük somut bir kavrama çevrilir ve cümle açık bir anlam kazanır. İkincisi ise gerilimli metafordur, ve bu asla çevrilemez. Metafora açıklayıcı denk kavramlar bulunduğunda – aslan yerine cesur, güçlü, vs. gibi – onun ürettiği semantik gerilim hiçbir zaman tam yansıtılamaz ve bunun için metafor genel olarak metinleri yorumlamak için de bir paradigma oluşturma imkanı taşır. Üç haftalık seminerlerde konunun ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi planlanmaktadır.

13, 20, 27 Nisan 2017 Perşembe günleri 17.30-19.30 saatleri arasında Zeyrek Salonu’nda düzenlenecek olan  ihtisas semineri, ilgili olan herkesin katılımına açıktır. Katılmak isteyenlerin 12 Nisan 2017 günü 19.00’a kadar web sitemizde yer alan kayıt formunu doldurmaları gerekmektedir.

*İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.